PSOE i UP signen una treva durant el 8-M i aïllen les antitrans
Desenes de milers de persones es manifesten a Madrid i la resta de l'Estat pels drets de les dones
MadridEl color lila ha inundat aquest dimecres el centre de Madrid en una nova demostració de força del moviment feminista, tot i l'existència de dues convocatòries, l'oficial i una declaradament antitrans on han anat una desena de diputats i diputades del PP. Tot i això, no hi ha hagut color i la marxa oficial, convocada per la Comissió 8-M, ha sigut molt més nombrosa i multitudinària i ha aplegat tant les ministres del PSOE com les d'Unides Podem. Els dos partits han aparcat una estona les discrepàncies, en una treva que caldrà veure quant dura. Aquest dimecres era important, com ha subratllat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, traslladar una imatge d'unitat: "La majoria anem a la mateixa manifestació".
I és cert que la manifestació ha estat una representació de tots els col·lectius feministes i d'esquerres madrilenys, des de coordinadores de barris a sindicats, passant per associacions d'immigrants i antiracistes. Les manifestants més joves són les que més s'han fet sentir, amb proclames com "No volem flors, volem drets" o el més clàssic "Si en toquen una, ens toquen a totes", que fins i tot han cantat també les ministres del PSOE. A la marxa s'han pogut veure famílies senceres amb criatures i també dones més veteranes de la lluita feminista acompanyades de les filles o fins i tot les netes, que exhibien amb orgull pancartes reivindicatives.
La Mencía i la Claudia, alumnes de quart d'ESO de l'Institut Rafael Alberti de Coslada, s'ho miraven amb enveja perquè elles són les úniques de la seva classe que han anat a la manifestació. "Els nois del nostre institut s'ofenen quan els parles de feminisme, es pensen que volem ser més que ells i això no és veritat", es queixava la Claudia. "Caldria veure quina educació han rebut a casa", afegia la Mencía. Totes dues lamentaven la divisió del moviment feminista i mostraven la incomprensió per les antitrans. "Les trans són companyes també", afirmava la Mencía, que diu que la seva mare és prodrets LGTBI i fins i tot l'acompanya al Pride.
Suport a Montero
La manifestació també ha estat un bàlsam per a la protagonista del dia, la ministra d'Igualtat, Irene Montero. La gent l'ha aplaudit al seu pas i alguns cridaven "Irene, valenta, aquí hi ha la teva gent!", però sense gran entusiasme. I és que, a pocs metres d'ella, una mare discutia amb la seva filla sobre l'efecte de la llei del només sí és sí. La mare defensava Montero, però la filla afirmava que ho havia fet molt malament i que havia de rectificar. "Ara em violen i al cap de dos mesos el violador surt al carrer", deia la filla en una demostració clara de com el discurs de la dreta ha calat entre la població [la llei manté llargues penes de presó per als delictes sexuals i el que ha comportat són rebaixes de penes, en molts casos de només uns mesos, en agressors que majoritàriament ja eren al carrer].
L'únic moment de tensió que s'ha viscut, en una jornada del tot festiva, ha estat el protagonitzat per un grup de noies de les Noves Generacions del PP que portaven una pancarta al·lusiva al cas Tito Berni i demanaven la dimissió de Pedro Sánchez. Tant la seva vestimenta estil Cayetano i Jimena com el fet que la protesta la seguissin els mitjans d'extrema dreta delatava que es tractava d'una provocació i un muntatge. "Això no té res a veure amb el 8-M!", els ha retret una dona. Tot seguit, els assistents han començat a cridar: "Fora feixistes, dels nostres carrers!" Ara bé, els mitjans convocats ja tenien el tall que volien.
Les manifestacions del 8-M s'han repetit per tot l'Estat amb una notable capacitat de convocatòria, tot i que en alguns casos, com a València, Sevilla i Valladolid, hi ha hagut dues convocatòries. A València, desenes de dones s'han tallat els cabells en solidaritat amb les iranianes.