El PSOE i Unides Podem aprofiten la reforma del Codi Penal per intentar frenar les rebaixes a agressors sexuals
Modifiquen l'exposició de motius de la norma per provar de blindar la llei del 'només sí és sí'
MadridEl PSOE i Unides Podem han aprofitat la reforma del Codi Penal per incorporar-hi una esmena que volen que serveixi per frenar les rebaixes de penes a agressors sexuals que s'han produït amb l'aplicació de la llei del només sí és sí. El canvi l'incorporen en l'exposició de motius de la reforma, on estableixen que encara que no hi hagi una disposició transitòria a la normativa de llibertat sexual s'hauria d'arribar "a les mateixes conclusions" que aplicant l'article 2.2 del Codi Penal i també de la disposició transitòria cinquena del mateix text normatiu, l'article que el ministeri d'Igualtat al·legava per frenar les rebaixes de penes.
Fonts del PSOE i Unides Podem defensen que aquest canvi va encaminat a "facilitar la interpretació del dret transitori d'acord amb la jurisprudència consolidada" perquè d'aquesta manera es faci una "aplicació correcta de les modificacions del Codi Penal, entre elles algunes de recentment aprovades com la llei de llibertat sexual", exemplifiquen. "És un toc d'atenció", ha afegit el portaveu socialista, Patxi López, en roda de premsa. L'article 2.2 del Codi Penal estableix que les lleis seran retroactives si "afavoreixen el reu", però la disposició transitòria cinquena també diu que les sentències no es podran revisar si el delicte no varia i les penes que hi van aparellades es mouen dins la forquilla de la nova normativa.
La Fiscalia va emetre un decret fa poques setmanes en què es pronunciava en aquesta línia. Una tesi que també defensava el ministeri d'Igualtat. En les últimes setmanes, l'ala socialista del govern espanyol ja havia donat per fet que introduiria canvis a la llei de llibertat sexual, però que ho farien un cop s'hagués pronunciat el Tribunal Suprem i hagués establert jurisprudència a través de la resolució d'alguna sentència aplicant la nova normativa.
Els dos socis de govern de coalició, però, s'han avançat i han afegit aquesta esmena a un còctel en què també hi ha la supressió de la sedició, la reforma de la malversació i el canvi de majories per escollir els membres del TC. Ara bé, és probable que el canvi tingui un abast limitat perquè no modifica la llei de llibertat sexual en si, sinó que s'incorpora en l'exposició de motius (sense vinculació jurídica) d'una altra normativa, en aquest cas, la reforma del Codi Penal que s'hauria d'aprovar aquest dijous al Congrés.
El Suprem manté la condemna a un violador
Mentrestant, la tercera sentència sobre la revisió d'una condemna per agressió sexual del Tribunal Suprem manté els 15 anys de presó que es van imposar originalment a un pare que va violar la seva filla de manera continuada mentre la nena tenia entre 12 i 16 anys valent-se d'amenaces i agressions. L'adolescent es va arribar a quedar embarassada, però va amagar qui era el pare de la criatura per por, fins que es va atrevir a denunciar els fets, quan ja tenia 21 anys. Els magistrats desestimen el recurs del condemnat i conclouen que no es pot beneficiar de cap rebaixa perquè en el seu moment li van imposar la màxima pena prevista al Codi Penal per violació (els 15 anys) que continua sent la mateixa que planteja la llei del només sí és sí.
La nova sentència s'afegeix a les dues que el Suprem ja ha dictat aplicant la nova llei. Es tracta del cas Arandina –en el qual els magistrats van optar per condemnar per agressió sexual dos exfutbolistes, però partint de la nova forquilla de penes van imposar-los un any menys de condemna que si haguessin aplicat l'anterior normativa– i d'un professor de Sevilla condemnat per abusos a menors, a qui van ratificar la pena de cinc anys de presó. L'alt tribunal s'inclina per abordar cada revisió individualment, però les seves resolucions creen jurisprudència sobre la manera com els tribunals han de resoldre aquest tipus de recursos. La sentència que manté els 15 anys de presó per al violador de la seva filla estableix que en els casos on es va imposar la pena màxima, cal mantenir-la, perquè la nova llei no canvia aquest topall.