Foment reclama modificar el Codi Penal per aturar la multireincidència a Barcelona però defuig l'"alarmisme"
El ministre Grande-Marlaska diu que el PSOE estudia una reforma i admet que hi ha "preocupació" per la impossibilitat de privar de llibertat els delinqüents habituals
BarcelonaFoment del Treball ha proposat modificar el Codi Penal per aturar la multireincidència a Barcelona, però ha fet una crida a defugir l'"alarmisme". "Barcelona és una ciutat segura que té els problemes propis de ser una gran metròpoli", ha declarat el president de l'organització, Josep Sánchez Llibre. La proposta s'inclou en un pla de cinc mesures que l'organització ha fet arribar a les administracions competents –Ajuntament, Generalitat i govern espanyol– però també als estaments judicials per lluitar contra la "inseguretat" a la capital. Des de Foment, Sánchez Llibre ha dit que cal lluitar contra aquesta problemàtica, tot i que ha insistit que Barcelona "ha estat, és i serà una ciutat d'excel·lència mundial". Per això ha demanat no caure en l'"autocomplaença" sinó ser "realistes" i fer "una aposta decidida per mantenir l'excel·lència en matèria de seguretat ciutadana".
El pla de cinc mesures de l'organització és el resultat d'un estudi que ha fet la seva comissió jurídica l'últim any. En primer lloc, reclama una reforma del Codi Penal per combatre la multireincidència en els furts, de manera que s'imposin penes privatives de llibertat. Foment vol que aquesta modificació pugui ser efectiva a principis del 2020 i per això ha apuntat que el més adient seria que es tramités com a proposició de llei "amb el consens de la majoria de forces polítiques". La segona proposta és que es compleixi la llei en la celebració dels judicis ràpids: que en el transcurs de 24 a 72 hores es faci la instrucció i es pugui celebrar el judici.
La tercera proposta és la creació de jutjats especialitzats en seguretat ciutadana. L'ideal seria crear entre quatre i cinc jutjats, segons l'organització. L'advocat penalista i membre de la comissió jurídica de Foment Emilio Zegri s'ha mostrat conscient de les dificultats pressupostàries. Per això ha dit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) podria derivar i repartir els temes relacionats amb seguretat ciutadana en determinats jutjats, afavorint així aquesta especialització. Les dues últimes propostes són la coordinació de les polítiques de seguretat, amb "més presència policial a la ciutat", així com la "cooperació" entre tots els agents implicats.
Zegri ha insistit que el pla és "molt pràctic" i ha afegit que "amb el consens de tots els actors" es pot tirar endavant. "L'únic que hem de fer cadascú és fer la nostra feina bé", ha declarat, alhora que ha demanat que el pla no sigui una "arma electoral". En canvi, el document aprovat per Foment rebutja la proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de crear una fiscalia especial contra els robatoris i furts. Segons el text, la creació d'aquesta fiscalia "pot ser útil, però l'organització del ministeri fiscal a Barcelona ja és correcte tal com està estructurada".
El PSOE estudia una reforma
Precisament, després que el conseller d'Interior, Miquel Buch, assegurés que traslladaria a Fernando Grande-Marlaska una proposta d'enduriment del Codi Penal per redreçar "la percepció d'inseguretat" de Barcelona i frenar l'activitat dels delinqüents habituals, el ministre de l'Interior en funcions ha explicat aquest dimarts en una entrevista a Onda Cero que el seu executiu i el grup parlamentari del PSOE estudien una reforma per aplicar la reincidència en els furts. Grande-Marlaska ha admès que "hi ha preocupació" pel fet que els furts de menys de 400 euros, des de la sentència del 2017 del Tribunal Suprem, es consideren delictes lleus, cosa que impossibilita privar de llibertat els lladres encara que cometin el delicte reiteradament.
També ha apuntat que la seguretat "no ha millorat" l'últim any a Barcelona, però ha reivindicat la feina dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que actuen amb "coordinació" amb el ministeri de l'Interior. Ha posat l'accent en les "diferents accions" que s'han emprès contra els narcopisos, els venedors ambulants o els carteristes, i ha dit que el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, està desplegant el programa electoral sobre seguretat que ell mateix va venir a defensar a la ciutat en la campanya de les eleccions municipals.
Malgrat tot, Grande-Marlaska ha recordat que Espanya és un dels països més segurs del món i ha reiterat que la intenció dels socialistes és derogar la llei de seguretat ciutadana per crear-ne una de nova. Sobre aquesta reforma, només ha concretat que la voluntat del seu ministeri no és "buscar solucions" fàcils ni limitar-se a augmentar la seguretat en detriment de les llibertats dels ciutadans, perquè això seria "una mostra de debilitat".
A banda de Grande-Marlaska, tant el líder del Partit Popular, Pablo Casado, com el de Ciutadans, Albert Rivera, han coincidit en la necessitat de reformar el Codi Penal per aplicar la reincidència en els furts.