Igualtat

El PSOE encén el col·lectiu LGBTI: "Ens fa més vulnerables"

Els socialistes eliminen la 'Q' i el '+' de les sigles i exclouen les persones trans de l'esport femení

Imatge d'arxiu d'una manifestació a favor dels drets de la comunitat LGTBI
ARA
01/12/2024
3 min

Barcelona"Lluny de contribuir a la inclusió, l’eliminació de les nostres sigles ens fa més vulnerables davant d’aquells que volen esborrar les nostres existències". Així de contundent ha sigut el rebuig de la Plataforma LGBTI de Catalunya a la decisió del PSOE d'eliminar la Q i el + en els seus textos legislatius. Es tracta d'una esmena acordada pel partit socialista en el seu 41è congrés federal, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Sevilla amb el president espanyol, Pedro Sánchez, al capdavant. Per a l'entitat, aquesta decisió suposa un "retrocés en el reconeixement de les identitats diverses", així com en els esforços que el col·lectiu ha fet al llarg d'anys de lluita.

Les feministes clàssiques del PSOE ho han aconseguit i han eliminat la Q i el +, que fan referència a les persones que són fora del sistema binari home-dona, els asexuals i els pansexuals, entre d’altres. Per a la Plataforma, les sigles LGBTIQ+ no són simples lletres, sinó que "representen milions de persones que han lluitat i continuen lluitant per la seva visibilitat, dignitat i drets". Per això creuen que canviar aquest marc simbòlic i polític implica "invisibilitzar" aquestes comunitats i desmuntar dècades de treball a favor de la igualtat i la diversitat.

L'entitat ha avisat també que la mesura proposada pel PSOE arriba "en un moment especialment preocupant" en què creixen les agressions LGBTI-fòbiques i en què es qüestionen drets fonamentals en diverses formacions polítiques. Sumar, el soci de govern dels socialistes, ja ha carregat contra la decisió perquè creu que la lluita pels drets fonamentals no pot deixar ningú enrere. "No es lluita contra l'extrema dreta amb les idees de l'extrema dreta", ha sentenciat el partit a través de X. També han criticat la decisió altres formacions com Podem i Més Madrid.

Drets de les persones trans

Una altra decisió del PSOE que ha aixecat polseguera aquest cap de setmana ha sigut l'aprovació d'una esmena per excloure les dones trans de les competicions esportives femenines i que només puguin participar les persones amb "sexe biològic femení". Fa tres anys, al Congrés Federal que el PSOE va celebrar a València, els corrents feministes contraris a la llei trans van perdre la batalla i el govern central, llavors en coalició amb Podem, va tirar endavant una norma que va obrir la porta a l'autodeterminació de gènere.

Al congrés d'aquest cap de setmana, però, els socialistes han marcat nous límits perquè "cap persona de sexe masculí pugui participar en les categories destinades a dones". És un dels arguments recurrents dels corrents feministes que s'oposaven a la llei trans, ja que consideren que l'autodeterminació de gènere acabaria perjudicant els drets de les dones: un home podria autodefinir-se com a dona i participar en competicions femenines, amb el consegüent avantatge per les seves característiques físiques.

Davant d'aquesta decisió, la Plataforma Trans ha mostrat la seva "repulsa i indignació" per l'esmena que ha aprovat el partit, a qui ha acusat de fer un "ús pervers" del feminisme. "És semblant a quan la ultradreta criminalitza les persones migrants com a causants de la delinqüència", ha argumentat l'entitat. La presidenta de la plataforma, Mar Cambrollé, ha criticat la decisió socialista i ha recordat que en l'últim any han augmentat els assassinats per odi a la població trans, segons un informe de Transgender Europe. Segons Cambrollé, aquest augment de crims es deu al discurs d'odi, l'assenyalament i l'estigmatització que fa la ultradreta del col·lectiu trans.

stats