Societat21/03/2013

El PSIB avisa que les prospeccions sísmiques "poden tenir repercussions molt dures per a Menorca"

El diputat Marc Pons demanarà al Govern que expliqui els projectes i les possibles conseqüències

Enric Borràs Abelló
i Enric Borràs Abelló

BarcelonaEl diputat socialista menorquí Marc Pons farà una bateria de preguntes en comissió parlamentària al conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori balear, Biel Company, perquè expliqui la posició del Govern sobre les prospeccions sísmiques i les possibles conseqüències. Segons Pons "poden tenir repercussions molt dures per a Menorca".

Els socialistes, alertats per una notícia del diari ARA sobre les mobilitzacions a l'Alt Empordà en contra de les prospeccions de gas i petroli, han decidit demanar explicacions a l'executiu de José Ramón Bauzá. "Ens sorprèn molt que el Govern no hagi dit res públicament ni hagi demostrat cap interès per una qüestió trascendental com aquesta".

Cargando
No hay anuncios

Pons admet que les prospeccions es faran més a prop de la Costa Brava que no de Menorca, però recorda que els ecologistes avisen que les prospeccions sísmiques poden causar danys irreversibles i que, a la zona afectada, qualsevol mena de vessament de petroli "tindria conseqüències molt greus".

Els socialistes fan cas dels avisos de la plataforma Aturem les Prospeccions i d'Oceana en contra dels projectes de recerca. El més avançat, Campanya sísmica en àrees lliures del golf de Lleó, enfront a les costes de Catalunya i Balears, abasta 3,7 milions d'hectàrees. Concretament, agafa des de la frontera francesa fins al País Valencià arribant per l'est a Menorca. L'altre tot just està en la fase inicial i es vol dur a terme en una àrea d'1,15 milions d'hectàrees, que van des del Cap de Creus fins a la costa barcelonina.

Cargando
No hay anuncios

Pons cita Oceana per dir que, per fer les prospeccions, durant uns tres mesos, un gran vaixell causa explosions d'aire comprimit amb ones expansives que s'escampen quilòmetres sota l'aigua i que fan un so 100.000 vegades més intens que un avió a reacció. L'entitat assegura que les explosions es fan cada deu segons 24 hores al dia.