Societat04/07/2019

JxCat, ERC, els comuns i la CUP demanen a Blackstone que aturi el desallotjament del Raval

El PSC no participa en la trobada "per problemes d'agenda"

Jordi Mumbrú
i Jordi Mumbrú

BarcelonaEl Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) ha aconseguit sumar suports en el seu pols contra el gegant Blackstone per evitar el desallotjament del bloc de deu pisos ocupat des de fa anys al carrer Hospital, 99. Després d’un matí de reunions, la portaveu del SHR, Joana Sales, ha comparegut en roda de premsa al Parlament, acompanyada per diputats de JxCat, ERC, CatECP i la CUP, i ha demanat que s'ajorni l’ordre de desallotjament de l'immoble, que es pot executar durant la primera quinzena de juliol. Els partits han demanat a la multinacional que suspengui el desnonament i els doni "temps" per seguir amb les negociacions, que ja s'estan fent amb l'Ajuntament de Barcelona com a interlocutor. Però entre els partits del Parlament que s'han sumat a la crida no hi havia el PSC, futur soci de govern de l'alcaldessa Ada Colau a la capital catalana. Fonts del SHR van confirmar que els havien convidat però que no han volgut assistir. La portaveu d'Habitatge del PSC al Parlament, Rosa Maria Ibarra, ha defensat que no hi han participat "per problemes d'agenda de l'activitat parlamentària", ja que la trobada coincidia amb una altra comissió. Tot i així, ha declinat donar suport a la crida que han fet la resta de partits: "Encara no hem analitzat profundament la proposta, ho farem aviat", ha assegurat.

A l'edifici hi viuen diferents famílies amb diferents graus de vulnerabilitat. En alguns dels pisos hi viuen menors, en altres persones malaltes i també hi ha pisos ocupats per persones que sobreviuen amb feines precàries i irregulars com el 'top manta'. A més, el bloc s'ha erigit com un símbol de la resistència contra la gentrificació al Raval. Blackstone, el fons amb més propietats immobiliàries del món, el va adquirir l'any 2018 i ha intentat fer fora els veïns en diferents ocasions. Tot i que des de fa mesos intenta pactar una solució per a les tres famílies més vulnerables, va mantenir el procés judicial de desallotjament. El jutge va ordenar el desallotjament amb data oberta entre l'1 i el 15 de juliol. Per a l'empresa, suspendre ara el desallotjament implicaria perdre molt temps en el seu objectiu de reformar l'edifici i posar-lo de lloguer. Els veïns, que compten amb el suport de diferents entitats del barri, s'han organitzat per intentar evitar el desallotjament, reforçant la vigilància per si venen els Mossos, però també fent 'escraches' davant de casa dels directius de l'empresa així com buscant suports polítics, com els del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Susanna Segovia, de Cat-ECP, ha demanat ajudar unes famílies que "es mereixen un lloguer social en aquest edifici"; Eva Baró, d'ERC, ha emplaçat les administracions a "assumir responsabilitats"; Toni Morral, de JxCat, ha reclamat arribar a una solució negociada abans del "moment traumàtic", i Maria Sirvent, de la CUP, ha criticat que "els fons voltor estan actuant de manera absolutament impune", segons ha recollit l'agència ACN. Sales, la portaveu del sindicat, ha dit que les deu famílies en situació de vulnerabilitat que estan vivint aquest desallotjament obert pateixen "tortura psicològica" perquè "cada dia es poden despertar a casa seva amb els antiavalots". Ha exposat que juntament amb els veïns del Raval i els altres sindicats d'habitatge defensaran el bloc afectat, "com l'1 d'Octubre es van defensar les escoles". Tots els grups que han intervingut han demanat el "temps necessari" a Blackstone perquè es pugui negociar una solució que no sigui el desallotjament.