TRÀNSIT

Un accident mortal causat per un conductor begut reincident obre una polèmica sobre els protocols policials

Interior admet que cal revisar com s’actua en cas d’accident provocat per un conductor begut

El quilometre 29 de la via C-65 entre Girona i Fornells, on ahir encara hi havia senyals evidents de l’accident.
Josep Pastells
08/02/2016
3 min

GironaLes dramàtiques circumstàncies d’un accident mortal provocat el 20 de gener a Fornells de la Selva (Gironès) per un conductor begut, a qui hores abans havien retirat el carnet i immobilitzat el vehicle, han portat la Generalitat a anunciar la revisió, si cal, dels protocols policials i de trànsit per evitar que es repeteixin casos similars. Així ho va confirmar el conseller d’Interior, Jordi Jané.

L’accident va tenir lloc pels volts de les onze de la nit, quan Javier M.M., que conduïa un Alfa Romeo, va envair el carril contrari i va xocar frontalment contra un Volkswagen Polo. L’impacte va causar la mort d’una noia de 25 anys. Quatre hores abans, després d’una violenta baralla amb el seu germà en un hospital de Girona, on tenien el pare ingressat, Javier havia protagonitzat una altra topada de circulació, de conseqüències molt menys greus, a Llagostera. Tot i que en un principi va fer-se escàpol, minuts després va ser interceptat pels Mossos d’Esquadra a Sant Feliu de Guíxols. La seva taxa d’alcohol en aire aspirat superava els 0,60 mil·ligrams per litre, de manera que els agents van immobilitzar-li el cotxe i li van retirar el carnet de conduir. Malgrat això, un amic seu va dir als mossos que ell podia fer-se càrrec del cotxe i se’n va quedar les claus. Hores després, però, l’infractor havia deixat el seu amic i tornava a conduir tot sol, i aquest cop va provocar un accident mortal.

Javier M.M., que des de la nit dels fets està ingressat en estat greu a l’UCI de l’Hospital Josep Trueta de Girona, té 42 anys i un llarg historial delictiu que inclou antecedents per drogues i violència de gènere. Si es recupera, haurà de fer front a acusacions per trencament de mesures cautelars, conducció sota els efectes de l’alcohol i homicidi imprudent.

Jané i Junqueras, interpel·lats

“Les coses no es van fer com s’havien de fer. I si es van fer d’acord amb el que marquen els protocols, és evident que aquests protocols són incorrectes”, afirma David de la Llave, la parella de la noia que va morir a Fornells. En una carta oberta adreçada a Jané i al vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, De la Llave, que també és advocat, posa l’èmfasi en el fet que l’infractor seguís conduint després de la primera topada: “Quan el van deixar marxar havia comès, com a mínim, cinc delictes: lesions, desobediència a l’autoritat, conducció sense llicència, conducció temerària i conducció sota l’efecte de begudes alcohòliques. Era prou greu per prendre una decisió més severa”, considera.

Junqueras i Jané s’han compromès a revisar els protocols policials i de trànsit, però no han concretat les possibles implicacions d’aquesta revisió. “Els mossos van actuar seguint la normativa, però tota normativa és perfectible”, assenyala Junqueras. “Revisarem, si cal, tots els protocols, intentant aprendre de cada cas i rectificar quan calgui”, avança Jané, que pròximament es reunirà amb De la Llave.

El conseller va insistir ahir des de Vilanova i la Geltrú en la gravetat dels fets.“No podem permetre que conductors beguts o drogats posin en risc la seva vida i la de tercers”, va afirmar. “Podem evitar molta angoixa i patiment de moltes famílies”, va afegir. De fet, Jané va expressar la seva preocupació pels resultats dels controls que els Mossos han realitzat durant les últimes nits coincidint amb les festes de Carnestoltes: 141 dels 2.068 conductors sotmesos a la prova van donar positiu, un 7% del total. Quinze conduïen drogats, i la resta, beguts. Per això, Jané va insistir a fer una crida a la ciutadania: “Ens hi va la vida. Els que acompanyen els conductors, o veuen una persona que va beguda o drogada i que després agafa el cotxe, que ho evitin”, va demanar.

stats