El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, s'ha adreçat a diverses autoritats europees perquè intervinguin en el cas del raper Pablo Hasel. Ribó ha remarcat que la llibertat d'expressió "no té límits" i que és precisament això el que marquen els tribunals europeus. En aquest sentit, ha apostat perquè de la mateixa manera que es va aprovar l'informe sobre els parlamentaris detinguts a Europa, en referència als casos de Turquia i l'Estat amb els polítics catalans condemnats pel procés, es faci ara el mateix en relació a la llibertat d'expressió a Espanya. Ribó s'ha reunit a la presó de Ponent amb Hasel i ha assegurat que l'ha vist "fort", segons l'ACN.
Quarta nit d'aldarulls per Hasél a Barcelona, Girona i Tarragona
La manifestació a la capital acaba amb destrosses en comerços i sucursals, i a Girona un diputat de la CUP és colpejat pels Mossos
BarcelonaRes fa pensar que els aldarulls per l’empresonament del raper Pablo Hasél hagin d’acabar. En la quarta nit de protestes, a Barcelona es va viure una jornada més de disturbis, que també van tornar a Girona després d’un dia de calma, i, de nou, a Tarragona. El total de detinguts a tot Catalunya va ser de quatre: dos a Girona i dos a Barcelona. Des de dimarts, ja sumen 59, els detinguts. Ahir el Sistema d’Emergències Sanitàries (SEM) va haver de fer dues assistències a Barcelona, una de les quals va requerir un trasllat a un centre sanitari, i dues a Girona i dues més a Vilafranca del Penedès.
La convocatòria a la capital catalana va aplegar, segons la Guàrdia Urbana, 1.500 manifestants, que van arrencar a la plaça Universitat i van baixar per la Via Laietana. Es van aturar davant de la Prefectura Superior de Policia, acordonada pels antiavalots dels Mossos, i van llançar alguns petards i ampolles als agents. Després, ja a la cruïlla entre Pla de Palau i l’avinguda del Marquès de l’Argentera, hi va haver els primers moviments de contenidors i flames, que van aixecar molta fumarada però van ser apagades ràpidament pels bombers.
Tot seguit, els milers de concentrats es van dispersar per diferents parts de Ciutat Vella. Van trencar els vidres d’una seu bancària de La Caixa i una altra del Santander del Born malgrat que alguns veïns els hi recriminessin des de la finestra. També es van produir enfrontaments davant la comissaria de la Guàrdia Urbana a la Rambla, on van muntar barricades amb motocicletes i mobiliari urbà. Ja cap al final de la nit, la tensió també es va situar entre la Rambla i la plaça Catalunya, on almenys es van saquejar dos establiments, segons els Mossos: el Decathlon del carrer Canuda i la botiga Foot Locker situada al centre comercial El Triangle.
Sobre els aldarulls als carrers de Barcelona, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va fer un tuit en què renyava els manifestants i donava suport als cossos de seguretat i als serveis d’emergència. “Defensar la llibertat d’expressió no justifica en cap cas destrossar tot tipus de mobiliari, espantar veïns, perjudicar comerços afectats per la crisi o atacar mitjans de comunicació”, va piular la líder dels comuns.
A Girona, els manifestants van llançar pedres a la façana dels jutjats i contra la línia policial. Un grup de participants van trencar els vidres de diverses entitats bancàries de la plaça Independència i les van saquejar. També es van formar barricades al carrer de la Séquia i es van llançar pedres contra el cordó dels Mossos a la Subdelegació del govern espanyol. A la plaça 1 d’Octubre, un grup va desmuntar mobiliari urbà per llançar-lo contra la policia i va trencar els vidres d’una oficina bancària de la plaça Mercadal. Durant les protestes, un agent de la Brimo va ferir el diputat de la CUP i exalcalde de Celrà Dani Cornellà, quan intentava mediar durant la detenció d’un manifestant. Cornellà va rebre un cop al cap, va ser atès en un centre sanitari i va dir a RAC1 que denunciarà els fets.
Pel que fa a Tarragona, es van cremar diversos contenidors en algun moment de tensió entre els manifestants i un grup de persones contràries, i també amb veïns que els increpaven des dels balcons. Les accions reivindicatives van arrencar a la plaça Imperial Tàrraco, des d’on va sortir una manifestació que va anar al rectorat de la URV i va aplegar unes 200 persones. Els concentrats van anar fins a l’entorn del campus, on van formar les barricades amb els contenidors.
A Vilafranca del Penedès, la protesta va reunir gairebé 200 persones i els incidents van començar quan alguns manifestants van llançar pirotècnia contra la línia policial davant la comissaria dels Mossos. Van destrossar les tanques de seguretat que envoltaven el perímetre de la comissaria, on van tirar pedres i pintura contra un vehicle policial.
Manifestació d'estudiants
Ahir les mobilitzacions havien començat al migdia, sense incidents, en forma de vaga organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el sindicat universitari de l’esquerra independentista. Sota el lema “Aministia i independència, les universitats per la llibertat”, es van organitzar concentracions a les quatre capitals de demarcació del Principat.
A Barcelona, centenars de manifestants es van concentrar a la plaça Universitat, van entrar al claustre de l’edifici central de la Universitat de Barcelona i després es van moure pel centre de la capital catalana, passant i aturant-se també a la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana, on van encendre bombes de fum i van llançar petards, i al rectorat de la Universitat Pompeu Fabra. Tant al principi com al final de la manifestació es van fer proclames a favor de la llibertat d’expressió i de l’alliberament de Hasél, i en contra de les detencions que s’han efectuat durant aquests dies de protestes. I també van fer una crida a participar en la manifestació d’avui, que es preveu més multitudinària que la d’ahir, convocada a les 19 hores de la tarda a la plaça Universitat de Barcelona.