Platges

Protecció Civil posa a prova una boia intel·ligent per prevenir ofegaments

La Generalitat avalua a Roses, Cambrils i Mataró la prova pilot d'un sistema que analitza el perill de l'onatge per als banyistes

GironaCada estiu, durant tota la temporada de bany, es lamenten més d'una desena d'accidents mortals a les platges catalanes. Per intentar reduir al màxim aquesta xifra d'ofegaments, Protecció Civil, a més d'esforçar-se a llançar missatges constants als banyistes perquè extremin les precaucions, també treballa amb diverses actuacions arreu del litoral de Catalunya. Una d'elles és la prova pilot d'una boia amb sensors electrònics que monitoritza l'estat del mar i s'acaba d'instal·lar a Roses, Mataró i Cambrils.

L'aparell, creat per un equip d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'empresa Ona Safe and Clean, s'enganxa a les balises que marquen els límits entre barques i banyistes, i té una bateria autònoma de tres o quatre mesos, suficient per a tota la campanya d'estiu. És de la mida d'un telèfon mòbil i recull dades sobre l'alçada de les onades, el vent o la temperatura de l'aigua, que s'envien a un servidor extern cada 30 minuts. Protecció Civil n'avaluarà la utilitat fins a l'octubre, per tal de decidir si l'any que ve s'instal·len de manera extensiva a tot el litoral.

Cargando
No hay anuncios

De moment, la Generalitat ha iniciat la prova en platges amb socorrista, per tal que els vigilants, a partir de les dades que envia la boia, puguin tenir més detalls per determinar si hissen la bandera vermella, groga o verda i, alhora, puguin corroborar si les informacions emeses pels sensors es corresponen amb les apreciacions fetes des de terra ferma. "La impressió és que els paràmetres són un sistema que pot ajudar a valorar l'estat de les platges. Cal acabar de confrontar-ho amb la realitat per valorar-ne l'adaptabilitat, però sospitem que serà un complement molt útil", defensa Imma Solé, subdirectora de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil.

Una eina útil, però no infal·lible, a les platges sense vigilància

Si funciona com es preveu, la intenció és, a més de les platges vigilades, instal·lar aquests sensors marins en platges o cales sense socorristes. Les dades que registra ara mateix no són públiques, però la intenció és que estiguin a l'abast de tothom i que les boies es converteixin en una espècie de semàfor que determini de manera autònoma la bandera de les zones de bany més apartades o menys concorregudes, on els ajuntaments no poden enviar servei de vigilància. "En aquestes situacions serien molt profitoses, perquè la mateixa boia pot tenir un sistema per valorar si el bany és perillós o no i la gent podrà consultar-ho o veure quin semàfor marca", explica Solé. Amb tot, si bé pot ser una eina realment útil per prevenir ofegaments, la boia no garanteix, com és lògic, el mateix nivell de seguretat que un socorrista expert, ja que, per exemple, no detecta la presència de meduses ni té informació sobre la previsió de tempesta o mal temps.

Cargando
No hay anuncios

Per això, per damunt de tot, encara que hi hagi boies intel·ligents o socorristes, Protecció Civil insisteix en el missatge de prudència i sentit comú: "Ens agrada banyar-nos al mar i és molt bo per a la salut, però també hem de ser conscients que té uns riscos i cal posar seny, ja que no és el nostre medi natural”, conclou Solé.