L'Ajuntament descarta "la compra col·lectiva" del Banc Expropiat pel seu preu "desorbitat"
El propietari estipula un preu que supera el mig milió d'euros i ara la prioritat del consistori torna a ser buscar un local alternatiu
BarcelonaLa idea era sobre la taula, però finalment ha quedat descartada. L'Ajuntament de Barcelona ha decidit que "no és assumible" comprar l'espai del Banc Expropiat perquè el seu propietari, Manuel Bravo Solano, n'ha fixat un preu que no s'adiu al que defensava el consistori perquè el teixit associatiu gracienc es fes càrrec del local. El que es plantejava, segons l'Ajuntament, no era una compra directa, sinó que una iniciativa ciutadana "col·lectivitzés" l'espai –amb l'aval del consistori–, però calia, per fer-ho possible, que el preu fixat fos "raonable". D'aquesta manera, serien les entitats les que comprarien l'espai, segons ha detallat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, que ha explicat que ahir es van reunir amb la propietat i que tenien la idea de poder adquirir l'espai a un preu de "saldo", però que es van trobar que va fixar "un preu de compra i no de mercat".
La xifra, segons Badia, se situaria per sobre del mig milió d'euros, que és, de fet, el que el propietari va pagar en el moment d'adquirir l'espai. El consistori, però, està pendent encara de conèixer la xifra definitiva, però ja sap que serà d'una envergadura que impossibilitarà la compra tant per part del teixit associatiu com del mateix Ajuntament. "És una quantitat desorbitada", ha reconegut el regidor de Gràcia, que no ha volgut detallar quina seria la quantitat que es consideraria assumible per tirar endavant l'operació.
Aquesta situació fa que l'Ajuntament descarti aquesta via i torni a posar com a prioritària l'opció de buscar un espai alternatiu perquè el Banc Expropiat pugui mantenir la seva activitat, una via que, fins ara, els okupes han descartat. "Les coses van madurant", ha reflexionat Badia quan se li ha preguntat per aquesta negativa, i ha reiterat la voluntat del consistori d'invertir "totes les hores" que calgui en la resolució del conflicte i de fer tots els esforços perquè les activitats que es feien al Banc no es perdin. Segons el regidor, al barri hi ha actualment espais que podrien servir per acollir aquestes activitats.
Badia ha concretat que desenes d'entitats del districte de Gràcia s'han ofert a dialogar i a treballar de manera conjunta per solucionar el conflicte i que, de fet, la idea d'adquirir l'espai venia de les converses que s'han produït aquests dies amb les entitats. La possibilitat que el consistori adquirís l'espai l'ha avançat aquest dimarts el setmanari 'La Directa' –detallava que la xifra que demana la propietat és de "sis zeros"–, i fonts municipals han confirmat a l'ARA que era una via que era sobre la taula.
Moments abans de la compareixença de Badia, la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat en un debat a BTV, on participaven els portaveus dels diferents grups municipals, que la idea de comprar l'espai entra en els plans del consistori, sempre que el preu que s'acordi sigui "adequat". Finalment, però, aquest requisit no s'ha complert. Badia, però, ha negat després que la compra directa per part de l'Ajuntament fos una possibilitat i ha dit que sempre s'ha parlat de "compra col·lectiva" per part del teixit associatiu.
Aquesta tarda la plataforma veïnal Gràcia Cap on Vas? celebra una assemblea, a les set del vespre, a la Violeta, on té previst abordar el cas del Banc Expropiat. Badia no ha detallat avui quines serien les entitats amb qui s'ha parlat de la possibilitat d'adquirir l'espai.
Fins a finals del 2015, el propietari ja va estar ingressant un lloguer de 5.500 euros mensuals que pagava el consistori, segons un contracte firmat pel govern de CiU. De fet, els termes de l'acord subscrit per l'exalcalde Xavier Trias, que ara està sent investigat per la Fiscalia, detallaven que l'Ajuntament també es feia càrrec de l'IBI, els increments del cadastre, les contribucions i altres impostos i quotes, a més del lloguer i de les despeses de serveis que generés l'immoble.
El desallotjament del Banc, que es va produir dilluns de la setmana passada, ha desencadenat una onada de protestes i disturbis al barri de Gràcia. Des de l'Ajuntament han deixat clar en tot moment que es tracta d'un conflicte entre privats, però que faran tot el que tinguin a l'abast per trobar una sortida "dialogada" al conflicte.
L'alcaldessa, Ada Colau, va fer una crida, la setmana passada, als veïns per intensificar les converses i buscar una solució conjuntament i, en paral·lel, s'estan succeint, també, les converses amb la propietat de l'espai per tal d'intentar suavitzar la situació. Una de les consignes que més ha repetit l'equip de govern, tant a policies com a simpatitzants de l'espai, és la d'evitar l'escalada de violència i, de fet, la mateixa Colau agraïa ahir en una entrevista a BTV que aquests últims dies la tensió hagi anat a la baixa.
La Moncloa: "Colau ha perdut el nord"
Preguntada sobre la possible compra del Banc Expropiat, la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que "Colau ha perdut absolutament el nord". "Els problemes se solucionen, no es compren", ha afegit durant un acte amb empresaris a l'hotel Palace de Madrid. La portaveu de l'executiu espanyol ha criticat que vulgui far servir els impostos dels barcelonins per "acontentar" els que durant molt temps han sigut el seu "suport", el moviment okupa.