Societat24/07/2014

Gairebé un terç de la població mundial viu en situació o risc de pobresa, segons un informe de l'ONU

L'organització reclama més polítiques socials i d'ocupació davant la frenada del desenvolupament humà

Efe
i Efe

TòquioUn total de 2.200 milions de persones –prop d'un terç de la població mundial: 7,2 milions de persones– viu en situació de pobresa o es troba en risc de patir-ne. Així es desprèn de l'Informe de Desenvolupament Humà 2014, un mesurador de les condicions de vida a tot el món elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i presentat aquest dijous a Tòquio.

Entre la població afectada per la pobresa, uns 1.500 milions de persones pateixen "pobresa multidimensional" en 91 països en vies de desenvolupament; és a dir, pateixen privacions en les àrees de sanitat, educació i "estàndards bàsics de vida", segons indica l'informe, que també apunta que 842 milions pateixen fam crònica, cosa que equival a un 12% de la població mundial.

Cargando
No hay anuncios

L'informe també reflecteix que el 80% de la població global no té sistema de pensions i d'assegurança d'atur, i que uns 1.500 milions de treballadors –o la meitat de la força laboral mundial– tenen llocs de treball "informals o precaris".

Enfront aquesta situació, el PNUD ha demanat als líders mundials més polítiques socials i d'ocupació davant la frenada del desenvolupament humà registrat a nivell global per factors com la crisi econòmica, les guerres o els desastres naturals. "Veiem un preocupant alentiment del desenvolupament humà en moltes àrees del món a causa de factors com les crisis financeres, les fluctuacions dels preus alimentaris, els desastres naturals o els conflictes violents", ha dit l'administradora del PNUD, Helen Clark, en roda de premsa.

Cargando
No hay anuncios

El PNUD defensa "mesures que donin suport al desenvolupament humà sostenible i dirigides especialment als grups de població més vulnerables", ha explicat Clark durant la presentació de l'informe, en què ha estat acompanyada pel primer ministre nipó, Shinzo Abe. En particular, l'òrgan de Nacions Unides advoca per "recuperar l'objectiu de la plena ocupació" i per "garantir l'accés universal a serveis bàsics de protecció social", mesures que "són factibles a tot el món, no només en els països desenvolupats", ha apuntat Clark.

L'índex de desenvolupament humà que elabora el PNUD ha desaccelerat el seu creixement en totes les regions del món entre el 2008 i el 2013 respecte al ritme d'augment des del 1990, i per primera vegada, s'han registrat retrocessos en tres països inclosos en la categoria d'alt desenvolupament humà.