Arrenca el projecte que pretén quadruplicar l'abocador de Tivissa
Els alcaldes de la Ribera d'Ebre reben amb "incredulitat" la proposta que ha presentat l'empresa
BarcelonaSorpresa i incredulitat entre els alcaldes de la Ribera d'Ebre davant la magnitud del projecte d'ampliació de l'abocador de Tivissa que l'empresa Gestió i Recuperació de Terrenys ha plantejat al departament de Territori i Sostenibilitat. Tot i conèixer des de fa un temps les intencions de l'empresa, el fet que les instal·lacions ampliades puguin quadruplicar la superfície actual no ha deixat gairebé ningú indiferent. "No podem tolerar convertir-nos, 'de facto', en l'abocador de tot Catalunya", ha avisat l'alcalde de la Torre de l'Espanyol, Joan Juncà. El consell comarcal ha informat els ajuntaments de la comarca sobre l'inici de la tramitació i ha encarregat ja als seus serveis tècnics un informe al respecte. Un document que serviria de base perquè l'ens comarcal i, posteriorment, els ajuntaments afectats formulin les seves al·legacions contra el projecte.
"Incredulitat absoluta". Aquesta és l'expressió que Juncà ha utilitzat per definir l'estat d'ànim de molts alcaldes i veïns de la Ribera d'Ebre davant la notícia que s'han iniciat els tràmits per ampliar el macroabocador de Tivissa. Una petició que era «'vox populi'» que arribaria, però no amb les dimensions i condicions plantejades: "Et quedes esfereït, són negocis poc clars i amb connivència de diferents administracions". Ha insistit que el territori ja va tancar el mandat amb una querella als tribunals per l'abocador de Riba-roja i ara té a sobre un altre projecte polèmic. "Ara ens plantegen l'ampliació del que tenim. Hem quedat parats, incrèduls i preguntant-nos: és una broma o què passa?" Juncà ha afegit que literalment sembla que vulguin "omplir de merda" la Ribera d'Ebre.
Creu que és una qüestió que va més enllà dels partits polítics i apel·la a l'autoestima del territori. Reclama a la Generalitat que "ara que s'ha agafat al primer moment, és el moment de posicionar-se al nostre costat" i de donar sentit al concepte de "reequilibri territorial". Juncà recorda que les instal·lacions de Tivissa ja van ser ampliades per incrementar-ne la capacitat i poder rebre residus d'arreu de Catalunya. "Si s'hagués de fer una petita ampliació per autogestionar la brossa de les tres comarques, segurament no trobarien oposició al territori. Estem a favor de gestionar els residus que generem als pobles", matisa.
La notícia, amb l'enllaç a la informació publicada per la Generalitat, ha arribat als ajuntaments del territori des del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. La seva presidenta en funcions, Gemma Carim, explica que va ser en un primer moment el consistori de Tivissa, on s'ubiquen les instal·lacions, qui va remetre el document ambiental estratègic a l'Oficina de Medi Ambient de les Terres de l'Ebre. Es tracta de l'informe previ a la redacció del projecte, que ha de ser sotmès a consultes de les administracions públiques afectades. L'ens comarcal ha estat informat com a titular de l'antic dipòsit de residus clausurat de Tivissa i propietari d'altres parcel·les a la zona. "Els hi hem comunicat perquè consultin el que s'ha penjat", apunta.
Al mateix temps, el consell ha encarregat al seu tècnic que estudiï la documentació presentada per la promotora de l'abocador i els seus arguments –per exemple, la inexistència d'instal·lacions similars en un radi de 150 quilòmetres–. A partir d'aquí, haurà d'elaborar un informe que podria ser la base de les al·legacions que l'ens comarcal i els municipis puguin acabar formulant. "Necessitem un informe que ens orienti", ha declarat Carim, que encara no s'ha volgut pronunciar obertament sobre el contingut d'aquestes al·legacions ni sobre si, finalment, les presentaran de forma individual o conjunta amb els consistoris.
"Sabíem que un moment o altre això podia passar. Amb l'abocador de Riba-roja ja dèiem que no en calia un altre, tenint residus a Ascó i Flix que s'han de gestionar, i sabent que hauríem de gestionar el de Tivissa. Podíem saber que volien fer una reestructuració, però que era una ampliació tan gran no ho sabia ningú", sosté la presidenta en funcions.
Retrets a l'Ajuntament
L'alcalde de Tivissa en funcions, Jordi Jardí, que deixarà el càrrec la setmana vinent, ha evitat valorar directament el projecte amb l'argument que es tracta d'una iniciativa impulsada per una empresa privada, la tramitació de la qual correspon a l'Agència de Residus de Catalunya. Amb tot, Jardí considera "sorprenent" que el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre hagi enviat una notificació "a tots els ajuntaments excepte el de Tivissa" perquè puguin cursar les al·legacions. "Com a municipi més afectat esperàvem rebre aquesta comunicació perquè des de l'Ajuntament fem les al·legacions que considerem", ha retret.
En aquest sentit, valora que l'aparició de la notícia i el fet de no haver rebut la comunicació de l'ens comarcal "no són més que una altra maniobra" d'una sèrie de gent que actua "d'acord amb els seus interessos personals, i poc els importa embrutar el nom de persones i municipis que durant els últims anys han fet les coses molt ben fetes", ha conclòs.