Prohibits els plàstics d'un sol ús a Europa... però Espanya no hi arriba a temps
Els plats, coberts i bastonets de plàstic queden vetats a partir d'avui però la falta d'una llei estatal impedeix fer efectiva la directiva comunitària
BarcelonaEls plats i coberts de plàstic, els bastonets de les orelles i les canyes per a begudes són a la llista d'elements de plàstic d'un sol ús que haurien de desaparèixer dels lineals dels supermercats i botigues a partir d'aquest 3 de juliol, tal com ordena la directiva europea. La Generalitat i el govern espanyol insisteixen que compliran amb aquest mandat tot i que a la pràctica els venedors i consumidors no ho notaran encara. Espanya no ha transposat la normativa comunitària i la llei que ha de capar la proliferació de plàstic d'un sol ús a tot l'Estat es troba en fase parlamentària. La llei catalana –les competències de gestió de residus són autonòmiques– també va endarrerida i per això no hi ha marc legal que, a la pràctica, permeti controlar o sancionar incompliments d'aquesta prohibició ja en vigor a Europa.
La normativa europea es va aprovar fa dos anys, i fins ara els estats membres tenien temps per adaptar les seves legislacions a l'objectiu que es persegueix: reduir la plaga contaminant que suposen aquests objectes de plàstic que es consumeixen massivament. A Espanya, són comptades les comunitats que avui dia tenen una norma en vigor que ja recull aquestes restriccions. En són exemples les Balears i Navarra.
El departament d'Acció Climàtica del Govern ha comunicat la prohibició de la venda d'aquests productes a Catalunya, malgrat que es podran continuar comercialitzant als establiments fins a exhaurir existències. "A partir de demà el fabricant o importador no en pot fer reposicions", recorda la nota que han distribuït. A la pràctica, però, el control serà complicat perquè, com que no hi ha legislació adaptada, no hi ha cap règim sancionador a aplicar.
Fins que la llei estatal que ha presentat el ministeri de Transició Ecològica i que ara està en tràmit parlamentari no entri en vigor, el departament que lidera la vicepresidenta, Teresa Ribera, busca com poder aplicar la prohibició de manera directa, segons ha informat Europa Press. El govern espanyol insisteix que aquests productes no podran entrar al mercat espanyol i que només podran comprar-se els que estiguin en estoc ja sigui a comerços físics o botigues online.
Aquest és el llistat de productes prohibits a partir d'aquest dissabte:
- Plats de plàstic
- Coberts de plàstic
- Bastonets de cotó
- Canyetes per a begudes
- Bastonets per remenar les begudes
- Bastonets per a globus
- Recipients i gots de poliestirè expandit
- Qualsevol producte fabricat amb plàstic oxodegradable
La directiva també ordena canvis en l'etiquetatge de productes com compreses i tampons, tovalloletes humides, cigarretes amb filtres de plàstic i gots per a begudes. Tots hauran d'especificar a l'envàs les opcions de reciclatge i gestió dels residus posteriors així com l'impacte mediambiental de la seva eliminació.
Dues futures lleis catalanes
El departament que lidera la consellera Teresa Jordà té en elaboració dos avantprojectes de llei en l'àmbit dels residus i l'economia circular. D'una banda, la llei de residus, que ha de suposar entre molts altres canvis l'adaptació de les directives europees de plàstics d'un sol ús. La segona llei serà la d'embalatges, més adreçada a la indústria i amb l'objectiu de reduir els embalatges excessius de molts productes.
La llei estatal que ja s'està tramitant inclou prohibicions més enllà de la directiva: safates de plàstic que serveixen d'envàs de productes d'alimentació, productes monodosi de plàstic, anelles de plàstic i bastonets de subjecció d'aliments (com els dels gelats, caramels, etc.), sempre que estiguin fets de plàstic no compostable.
En plena fase de negociació amb els grups parlamentaris, els grups ecologistes han retret al govern espanyol "poca ambició" amb el redactat, que, diuen, no fixa terminis ni objectius quantitatius en els productes que afegeix a la prohibició. Tampoc, apunten entitats com Rezero, no s'entra en el que hauria de ser un objectiu prioritari de la norma: la reducció en la generació de residus plàstics. A més, apunten que la reutilització hauria de ser una de les columnes vertebrals del text, proposant alternatives als productes d'un sol ús i no només orientant la substitució del plàstic per altres materials que també acaben generant residus.
Una plaga que acaba al mar
Els residus plàstics s'han convertit en una amenaça per al medi ambient i els responsables del 80% de les deixalles que contaminen els mars i oceans. És la lluita contra aquesta amenaça creixent per a les espècies marines el que ha motivat la normativa europea que han d'acabar adoptant tots els estats membres.