Una moratòria prohibeix construir a 500 metres del litoral a la Costa Brava
Les mobilitzacions ecologistes precipiten la suspensió d’un any
BarcelonaLa plataforma SOS Costa Brava, que aplega 21 entitats ecologistes, ha aconseguit una victòria provisional per tal que es deixi de construir a 500 metres del mar a la franja entre Portbou i Blanes. A partir d’ara, i com a mínim fins que la Generalitat aprovi un nou pla director que reguli les construccions, estarà prohibit edificar-hi, segons va avançar ahir TV3. La moratòria durarà un any, impedeix les noves llicències i suspèn les que ja estan en tràmit.
La Comissió d’Urbanisme de Girona -formada per la Generalitat i els municipis- ha d’anunciar i explicar la moratòria avui dijous, després d’una reunió extraordinària amb el departament de Sostenibilitat i Territori, en què aclarirà què passa amb les obres iniciades o a punt de començar amb la llicència ja en execució.
Per a SOS Costa Brava, “cal que una entitat supramunicipal reguli les construccions i classificacions de sòl o poden aparèixer fins a 250 urbanitzacions en els 22 municipis”, adverteix Eduard de Ribot, l’advocat d’Ecologistes Naturalistes, una de les entitats associades a la plataforma. Són aquests 250 projectes en 22 municipis, que podrien arribar a convertir-se en 30.000 habitatges nous, els que estudia la Generalitat com a punt de partida per abordar la creació del nou pla director. “No es pot sacrificar més territori de la costa Brava per creixements urbanístics que ni tan sols són per a primera residència, sinó per passar un mes l’any”, afegeix De Ribot.
Sota el lema “Ni un pam més de ciment al nostre litoral”, la plataforma SOS Costa Brava va crear l’agost de l’any passat un mapa d’amenaça urbanística on advertien del risc que es construïssin milers d’habitatges nous, així com naus industrials i un prolongament de la C-32 que també, creuen, perjudica el medi ambient i la sobreexplotació del territori.
Aquest estiu, a més, “es va donar la tempesta perfecta”, assegura De Ribot, perquè els fons d’inversió internacional van començar a posar-se a adquirir els terrenys. “Fins ara, tenien preus inassumibles per al mercat nacional, però ara que el capital ha vingut i hi ha persones amb alt poder adquisitiu que volen una parcel·la, els riscos augmenten”, alerta De Ribot. L’advocat adverteix, a més, que “està prohibit construir en pendents de més del 20%” i que moltes de les noves construccions s’estan fent en aquests terrenys.
La moratòria que es presenta avui, segons estima De Ribot, afectarà a sectors urbanístics de Llançà, Roses, Aiguafreda, Cadaqués, Begur, Tossa i Cap Roig, entre d’altres, mentre que hi ha projectes de Palamós, a la Pineda d’en Gori, on caldrà veure si s’executen les obres. Per a la plataforma, el pla director que està estudiant la Generalitat ja hauria d’estar enllestit fa temps, i ha sigut la pressió dels ecologistes la que ha precipitat la moratòria. “Si continuàvem esperant, potser no haurien quedat arbres quan arribés el pla”, reflexiona De Ribot.