Els professors associats es coordinen per lluitar contra la precarietat la laboral
Més d'un 41% del professorat universitari és associat amb un sou que no arriba als 500 euros
BarcelonaEls professors associats de les universitats públiques catalanes s'han concentrat per denunciar la precarietat laboral que pateixen. El sou baix i els contractes temporals a temps parcial són les principals queixes dels professors, que asseguren que la figura de l'associat a les universitats "es fa servir per incorporar professionals de prestigi" i que hi "estan anys i anys sense regularitzar la seva situació". Després de l'assemblea que es va fer el dia 4 de maig per valorar la situació del col·lectiu, han decidit treballar conjuntament "perquè la problemàtica no només afecta una universitat", ha explicat aquest matí en una roda de premsa una professora associada de la Universitat de Girona, Mireia López.
Els treballadors tenen tres objectius: obrir un procés de regularització de la situació laboral d'aquests professors, acabar amb els acomiadaments encoberts i obtenir un sou més alt. López reclama que "la majoria dels associats no arriben als 500 euros al mes" i que "fent la mateixa feina que un professor titular, el titular cobra 2.000 euros de sou brut i l'associat una quarta part".
A les universitats públiques catalanes, en total, actualment hi ha 7.500 professors associats. El col·lectiu calcula que hi ha més d'un 41% de treballadors associats i denuncien que les universitats "incompleixen la llei, perquè el màxim és un 40%, de professorat temporal". López assegura que són "falsos associats", perquè també fan recerca i "la universitat se'n beneficia", i llança un pregunta: "Què passaria amb la recerca si deixéssim de signar els articles amb el nom institucional i els signéssim com a investigadors?"
El col·lectiu, de cara al curs vinent, es planteja una vaga indefinida a inici de curs per denunciar la situació, ja que consideren que "no hi ha cap procés en marxa ni cap compromís de regularitzar aquestes persones".