Coronavirus

El Procicat estudia "suavitzar" el toc de queda i que els restaurants puguin servir sopars a les terrasses

S'amplien els espais per vacunar les persones de 70 a 79 anys, la meitat de les quals ja té almenys una dosi

Ara
i Ara

BarcelonaSetmana clau cap al control de la pandèmia a Catalunya. A partir d'aquest dilluns el departament de Salut ampliarà els punts d'administració de la vacuna de Pfizer, perquè a banda dels centres d'atenció primària (CAP) també es vacunarà les persones d'entre 70 i 79 anys als espais on ja s'administren vacunes d'altres farmacèutiques. La meitat de persones compreses en aquesta franja d'edat ja tenen la primera dosi contra el covid-19. En termes absoluts, el 22% de la població de Catalunya ha rebut una punxada de la vacuna i el 8,4% té la pauta completa i està immunitzada. Els equips de vacunació han administrat a Catalunya un total de 2.349.853 dosi de vacunes, de les quals ahir solament es van inocular 5.186, enfront de les 50.345 dosis que s'havien posat el dia anterior.

L'ampliació d'espais de vacunació no és l'única novetat en matèria de covid-19: aquest dilluns també entra en vigor l'aixecament del confinament comarcal. El Procicat ja estudia aixecar altres restriccions. Segons ha explicat el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, en una entrevista al 3/24, s'està mirant de permetre als restaurants servir sopars primer a les terrasses i després a l'interior.

Cargando
No hay anuncios

A més, Sàmper ha obert la porta a "suavitzar" el confinament nocturn abans que s'acabi la vigència de l'estat d'alarma, el 9 de maig, ja que ara mateix la Generalitat ha optat per l'opció més restrictiva i "hi ha marge" per canviar-ho a les 23 h, per exemple. Sàmper també ha dit que el Govern treballa en una desescalada asimètrica que pot incloure mesures més dures per a territoris com Lleida, que tenen uns índexs de contagis de covid-19 més alts, i més relaxades per a regions com les Terres de l'Ebre. Segons el conseller, la situació actual "no té res a veure ni amb la primera, ni amb la segona, ni amb la tercera onada", i ha afegit que el "paradigma d'obrir i tancar" no hauria de repetir-se. Per tant, ha descartat tornar a escenaris restrictius molt servers a Ponent, on tanmateix la situació epidemiològica "preocupa". "No ens posem nerviosos. Encara que siguin mesures asimètriques, Lleida tampoc patirà el que va patir fa uns mesos", ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, quan caigui l'estat d'alarma, el Govern haurà de passar pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les restriccions que vulgui aplicar. És per això que els indicadors de la pandèmia seran clau a l’hora d’argumentar les mesures davant els jutges i les mesures difícilment podran ser iguals a tot el país. És el mateix que es va viure en el període entre el 21 de juny de l'any passat –quan va acabar el primer estat d’alarma– i l’octubre, perquè aquells mesos també s’havien de portar les restriccions a la justícia.

Cargando
No hay anuncios

Dues festes il·legals multitudinàries a Barcelona en una nit

Tot i això, hi ha persones que s'han avançat a l'aixecament de les restriccions: la Guàrdia Urbana de Barcelona va desmantellar aquest dissabte a la tarda una festa il·legal amb unes 200 persones en un local de la zona comercial del Born i va denunciar el responsable de l'establiment. A més, la GUB també ha enxampat aquesta matinada de diumenge 52 persones en una celebració dins un pàrquing al passeig Valldaura, al districte de Nou Barris. La policia ha rebut l'avís al voltant de la una de la matinada i el mig centenar de participants han estat denunciats per no respectar les restriccions contra el covid-19. Ja divendres a la nit, la Guàrdia Urbana va desallotjar unes 300 persones que estaven a la plaça Terenci Moix, al Raval, i en va denunciar 216, tot i que sense fer cap detenció.

Cargando
No hay anuncios

A tot això, la millora de les dades de la transmissió dels virus s'ha estancat una mica en les últimes hores i, encara que baixen els nous casos confirmats –1.581 davant dels 2.075 de dissabte–, hi ha hagut un lleu repunt d'hospitalitzacions i de pacients a les UCI, que ja són 502, 10 més que ahir. La velocitat de propagació del virus (es coneix com a Rt) segueix la tendència a l'alça d'ahir i se situa en 0,99, la qual cosa indica que cada 100 infectats contagien una mitjana de 99 persones. El risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, augmenta un punt i se situa en 280, i la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) baixa a 283 casos, 3 menys que el dia anterior.