Barcelona

Els problemes de convivència amb els veïns es disparen un 68% l'any de covid a Barcelona

Es multipliquen les queixes per molèsties a l'espai privat i JxCat acusa Colau d'amagar les dades d'incivsime

Dues noies a la Plaça Reial de Barcelona durant el toc de queda.
27/07/2021
2 min

BarcelonaEl covid i totes les limitacions de moviment que ha portat associades han fet que el 2020 es minimitzessin a Barcelona queixes que solen ser habituals, com les molèsties associades als pisos d'ús turístic, però que en canvi molestés molt més tot allò que feien els veïns a casa seva o en els botellons al carrer. Les queixes arribades a l’IRIS, que és el sistema que gestiona les reclamacions que es comuniquen a l’Ajuntament vinculades amb la convivència, van créixer un 60% i l'augment es va notar de manera significativa en els conflictes en l'àmbit privat, que es van disparar un 68%. Per contra, la Guàrdia Urbana va sancionar la meitat de persones que l'any passat per motius de convivència –es va passar de 84.246 denúncies a 43.335– en un declivi que el govern municipal atribueix a les restriccions de mobilitat, que van fer que hi hagués molta menys gent als carrers. Han caigut, per exemple, les sancions per fer necessitats fisiològiques al carrer, que han passat de 4.365 el 2019 a 1.880, o per venda ambulant irregular.

El que s'ha multiplicat amb la pandèmia són els problemes de convivència amb els veïns –les queixes per aquest motiu han passat de 684 a 1.147– i les trucades que han rebut els números d'emergència per conflictes d'aquest tipus van superar les 60.000, un augment del 63% en un sol any, especialment notori durant les setmanes de confinament. Si es mira el registre municipal de reclamacions, també pugen les que denunciaven persones que estaven consumint alcohol al carrer –de 90 a 128– i, de manera molt especial, els problemes vinculats amb les bicicletes, que s'han disparat un 700% –de 646 a 5.191– i han portat a crear noves categories de queixa. De fet, el creixement respon, sobretot, al boom de reclamacions per incidències del Bicing, que acumula ell sol més de la meitat de les queixes, i no als problemes de disciplina viària, que, amb el confinament pel mig, van anar a la baixa: es va passar de 474 queixes a 363.

Sí que irromp, en canvi, el malestar per la manera com estan senyalitzats alguns carrils bici (209 queixes), pels canvis en aparcaments (387) o per bicicletes abandonades (537). També augmenten les incidències vinculades amb ocupacions de pisos, que se situen en 225, 43 més que el 2019.

L'augment de queixes pel que fan els veïns a casa seva i per temes relacionats amb la bicicleta o amb vehicles abandonats explica el repunt de queixes vinculades amb l'ordenança de convivència durant el 2020, que el govern de Colau va donar a conèixer ahir després de les reiterades demandes dels grups de l'oposició per fer públic el balanç de seguiment de l'ordenança del 2019 i del 2020. El portaveu de JxCat, Jordi Martí, acusa el govern d'haver "amagat" unes dades que assegura que tenien disponibles des del mes de gener i que s'han publicat un cop acabat el curs polític, ja sense opcions de debatre-les en comissions o plenaris.

JxCat reclama una reflexió sobre la "incapacitat" de la Guàrdia Urbana i altres serveis municipals de donar una resposta a les demandes ciutadanes sobre problemàtiques de civisme. Demanen obrir el debat sobre una possible modificació de l'ordenança, un repte que el govern de Colau volia encarar el mandat passat i que va acabar deixant al calaix. Els comuns pretenien introduir canvis al text per "evitar criminalitzar els més vulnerables" i, per exemple, acabar amb les sancions per dormir al carrer.

stats