BENESTAR SOCIAL

"El problema és tenir dret a ajudes i no rebre-les"

La Comissió Europea alerta a Barcelona de les mancances en la lluita contra la pobresa

Auri Garcia Morera
27/09/2013
2 min

BarcelonaSolucions per lluitar contra la pobresa quan escassegen els recursos públics. Aquest era l'objectiu d'una jornada que va reunir ahir a Barcelona representants del departament de Benestar de la Generalitat i de la direcció general d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea (CE). Carmela Fortuny, directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), va inaugurar la sessió afirmant que "el gran repte del Govern i del país és la lluita contra la pobresa" i que la Generalitat està fent "tots els esforços per no travessar les línies vermelles". Una declaració d'intencions per arrencar.

Per la seva banda, Istvan Vanyolos, representant de la CE, va recordar que "el problema fonamental és que hi ha gent que té dret a prestacions i no les està rebent". Una reflexió genèrica però que coincideix amb la problemàtica de la renda mínima d'inserció (RMI) a Catalunya. Fortuny, però, no en va poder prendre nota perquè ja havia abandonat la sala.

Vanyolos va dibuixar un panorama desolador de la lluita contra la pobresa a tota la Unió Europea i, especialment, a l'Estat. L'objectiu per a l'any 2020 era treure un total de 20 milions de persones de la pobresa. "Estem molt endarrerits", va dir, i va mostrar un gràfic en què es veia que Espanya estava pitjor que la mitjana. L'objectiu del 2020 pel que fa al mercat de treball, que el 75% de les persones d'entre 20 i 64 anys tinguin feina, el va qualificar directament de "ciència-ficció". En aquest àmbit, Espanya també està pitjor.

El representant de la CE va plantejar tres pilars per a les polítiques de lluita contra la pobresa: prestacions adequades, mercat de treball inclusiu i accés a serveis de qualitat. En la classificació d'estats membres en funció de com apliquen els tres pilars, va situar Espanya en el cinquè de sis grups, per ordre de millor a pitjor. Vanyolos va subratllar que la coordinació entre les accions dels tres pilars és clau. D'aquest aspecte l'Estat en va tornar a sortir mal parat, perquè té integrades les prestacions i les polítiques d'ocupació, però gestiona per separat l'accés a serveis. La majoria de països de la UE tenen integrats els tres àmbits.

Deu anys de la federació ECAS

La jornada estava organitzada per la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), que dimecres va celebrar el seu desè aniversari en un acte en què es va estrenar el documental 10 anys sumant. Invertim per una societat més justa . Aquest reportatge, realitzat per l'Agència de Comunicació Social amb la col·laboració d'entitats, vol "donar a conèixer la tasca i la manera de treballar de les entitats del tercer sector social, així com reflexionar sobre l'escenari en què ens trobem i les perspectives de futur en qüestions fonamentals com els serveis públics, el model de protecció social, els drets i deures ciutadans i la sostenibilitat de l'estat del benestar". Es pot veure íntegrament a l'Ara TV.

stats