Societat10/12/2015

Primeres oposicions a la sanitat pública en cinc anys: 60 aspirants per plaça

Més de 21.000 sanitaris s'inscriuen a les proves de l'Institut Català de la Salut (ICS), que només convoca 340 places tot i que els nombre d'interins supera el 20% de la plantilla

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaMés de 21.000 sanitaris inscrits per cobrir només 340 places a la sanitat pública. Uns 60 aspirants per vacant. Aquest és el resultat més directe de la primera convocatòria d'oposicions a l'Institut Català de la Salut (ICS) en cinc anys, i que es resoldrà durant els propers mesos. El termini de 20 dies naturals per inscriure's als exàmens es va acabar ahir. Ara, l'ICS filtrarà les dades per comprovar que són correctes i després de festes farà públic la primera llista dels admesos per fer les proves.

L'empresa pública més gran de Catalunya, amb més de 37.000 empleats, ha jubilat al voltant de 5.000 sanitaris des del 2010, però no els ha pogut substituir per causa de les polítiques de contenció pressupostària. De fet, l'any 2011 el nombre de treballadors de l'ICS superava els 40.000. Les retallades han afectat la contractació de personal, com també demostra el fet que el nombre d'interins –personal fix no estatutari– ha augmentat notablement i ja són prop de 7.700, una xifra històrica que representa més del 20% dels treballadors.

Cargando
No hay anuncios

La directora de recursos humans, Sara Manjón, i el responsable de selecció de personal, Francesc Martí, asseguren que aquestes primeres oposicions en cinc anys són el punt d'inflexió, i que a partir d'ara la intenció és convocar-les cada any. De fet, Manjón accepta que 340 places "no són suficients" per cobrir les expectatives dels 7.700 interins i els més de 21.000 inscrits, però ho justifica perquè legalment no se'n podien convocar més: aquest 2015 només es podia cobrir una part dels jubilats, i no serà fins a l'any vinent que, en principi, es podrien convocar unes oposicions més nombroses. Tot i que en última instància dependrà de la convocatòria que faci la Generalitat, Manjón estima que, només per cobrir els jubilats d'aquest any, s'haurien de convocar prop d'un miler de places més l'any 2016.

Quins són els tràmits que hauran de fer ara els aspirants? Martí explica que en primer lloc cal comprovar que els pagaments de les inscripcions són els correctes. Els preus públics de la Generalitat fixen entre 20 i 60 euros de taxes, aproximadament, però existeixen diferents descomptes –com ser un aturat que ha exhaurit qualsevol prestació, família nombrosa o altres–, i ara l'ICS ha de validar que la gent que els ha utilitzat compleix els requisits per fer-ho. Durant la segona quinzena de gener es publicarà la primera llista d'admesos, es deixarà un marge per presentar al·legacions i, segurament durant el febrer, es publicarà la llista definitiva. A partir del segon trimestre del 2016 es començarien a fer els primers exàmens.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes oposicions també són les primeres en què es convoquen indistintament diferents categories professionals en un únic procés, tot i que, per descomptat, cada plaça tindrà el seu temari particular. Dels 340 nous llocs de feina fixos, 136 són per a personal d'infermeria, 65 auxiliars d'infermeria, 55 auxiliars administratius, 44 metges de família, 21 zeladors, 11 llevadors i 8 pediatres. El col·lectiu més nombrós és precisament el d'infermeria, perquè és el que acumula més dèficits, segons el mateix ICS.

I què en pensen els sindicats de tot plegat? Després d'anys de retallades pressupostàries, dos intents fallits de reformular l'Institut, diverses protestes en què, per exemple, van arribar a ocupar la seu de l'empresa, i un període de canvis en la direcció que van començar amb la dimissió de l'imputat Josep Prat, la Mesa Sectorial de Sanitat, que agrupa Metges de Catalunya, CCOO, UGT, SATSE i CATACCTS/IAC –els cinc sindicats que van obtenir més representants en les últimes eleccions–, va fer un document conjunt en què demanava la "paralització" de la convocatòria fins al 2016, en què es poden convocar legalment més places, mostraven la seva "total oposició" a la iniciativa i criticaven que era totalment "insuficient". De fet, Metges de Catalunya ha confirmat aquest mateix dimecres a l'ARA que ha impugnat el procés perquè suposadament no respecta els principis d'igualtat de mèrit i capacitat i n'ha demanat la suspensió cautelar.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes són les tres crítiques més o menys comunes dels sindicats sanitaris:

  1. Places insuficients. L'ICS ho accepta, però assegura que no vol perdre cap oportunitat de fer oposicions per reduir l'elevat nombre actual d'interins. Manjón justifica que, si bé fa tres anys es va començar a augmentar el nombre d'interins per no dependre tant de substitucions que, en molts casos s'anaven prorrogant, ara és el moment de convocar oposicions. Aquest 2015, però, només podien ser 340 places, assegura.
  2. Límits a la carrera professional. Després de cinc anys com a interí i sense opció de participar en una oposició, un sanitari té el dret de percebre el complement salarial associat a la carrera professional. Els sindicats asseguren que l'ICS intenta amb aquesta convocatòria estalviar-se aquest concepte. L'institut ho nega i, per la seva banda, diu que aquest any ja ha acceptat 270 sol·licituds de persones que es trobaven en aquesta situació, mentre que ara només quedarien com a molt 100 persones afectades per aquesta incidència.
  3. Sense distinció entre hospitals i atenció primària. En concret, les associacions professionals d'infermeria havien criticat que les places no estan dividides entre hospitals i atenció primària i, per tant, no es tenen en compte mèrits específics com un màster o postgrau en infermeria familiar i comunitària. Sobre aquest punt, l'ICS assegura que els infermers i auxiliars que aconsegueixin la plaça podran escollir la destinació, perquè a la pràctica hi ha tantes places per cobrir que a priori'no cal fer proves específiques. "Des del 2008 la categoria és única" i no es distingeix entre infermeria d'hospital i ambulatori, rebla Manjón.