La primera setmana de curs acaba amb la meitat de grups confinats que l'any passat

Educació descarta vacunar als instituts i admet que els contagis es concentren a la primària

Una docent dona gel hidroalcohòlic als alumnes, a l'institut escola Mirades de Barcelona
16/09/2021
3 min

BarcelonaEl primer dia de curs, l'ARA va recollir la frase d'una directora que deia que aquest curs havia de ser millor que el passat. D'acord amb les dades del Traçacovid, i amb la prudència que implica els pocs dies de classe fins ara, de moment s'està complint aquest desig: en el quart dia, a Catalunya hi ha 31 grups confinats, que representen el 0,04% del total i són menys de la meitat que l'any passat en el mateix moment, 66.

"El punt de partida és exitós. Hem començat aquest curs millor que el passat", ha celebrat Patrícia Gomà, secretària general d'Educació. L'any passat per aquestes dates el risc de rebrot era a 150 i la taxa de contagi se situava en 80 persones infectades per cada 100.000 habitants, mentre que a l'UCI hi havia 124 ingressats. Ara, en canvi, el risc de rebrot és una mica més baix (87) i la incidència acumulada és més alta (102 infectats), i també hi ha molts més crítics (237). La gran diferència entre un curs i l'altre és la vacunació: el 93% dels professionals dels centres estan vacunats, mentre que el 64% dels alumnes ja tenen la pauta completa i un 80,2% almenys una dosi. Les dades són tan bones que de moment el Govern no es planteja vacunar als instituts.

Els que de moment no es poden vacunar són els alumnes de menys de 12 anys, i per això el Govern ha admès que els casos que s'estan detectant als centres es concentren sobretot a primària. La responsable de programes intersectorials de Salut Pública en infants i adolescents, Laia Asso, ha explicat que té "certa lògica" que hi hagi més concentració de casos en els grups d'infants no vacunats: "És fàcil pensar que són casos no adquirits a l'escola, perquè el període mitjà d'incubació és de quatre o cinc dies".

Però, què passa si es detecta un cas positiu? Els departaments de Salut i d'Educació han elaborat tres circuits diferents quan hi hagi un contagi en una aula. D'una banda, els companys de classe que no estiguin vacunats hauran de fer-se una PCR i fer deu dies de quarantena sigui quin sigui el resultat. D'una altra banda, els que ja estiguin immunitzats (perquè han passat la malaltia o perquè tenen la pauta completa almenys des de fa catorze dies) podran continuar anant a classe, però s'hauran de fer un test d'antígens. Els alumnes d'infantil, primària i de centres d'educació especial es faran la prova al CAP i els d'ESO, batxillerat, formació professional i altres, com també els professors, se la podran fer a la farmàcia sense pagar.

Divendres Educació podrà "xuclar" les dades de Salut

Els centres podran saber a partir d'aquest divendres, amb un sistema per colors com un semàfor, quins alumnes i quins professionals estan vacunats i quins no per saber qui s'ha de confinar. Aquesta eina serà possible perquè dimarts es va aprovar un decret que dona "empara jurídica i normativa" perquè el departament d'Educació "xucli" les dades que té el departament de Salut. "Fins ara només ho podia fer en relació amb els alumnes infectats, però no amb la vacunació. Amb aquest decret no ens caldrà preguntar a les famílies", ha explicat Gomà. Alguns sindicats i famílies han alertat que és "perillós" que els centres puguin accedir a les dades de vacunació, atès que la protecció de dades és un tema "sensible", però el Govern ha defensat que buscar la immunitat de grup no ha de ser un motiu de crítica.

stats