Meteo

Arriba la primera onada de calor d’aquest estiu: s'assoliran els 43 °C

Nits tòrrides a Barcelona i calorades diürnes a Ponent, l'interior de l'Ebre i l'Alt Empordà

3 min
Un jove refrescant-se en una font de la Rambla de Barcelona

BarcelonaDesprés d’un juny i d’una primera setmana de juliol amb temperatures relativament suaus, pròximes o fins i tot lleugerament per sota de la mitjana climàtica de les últimes dècades, les últimes setmanes han estat marcades per una calor més intensa i canicular. A partir d’aquest dilluns, però, l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord del continent africà farà que el mercuri es dispari a tot el país, amb unes temperatures molt per sobre del que tocaria en un mes que ja és càlid normalment i amb un cel enterbolit per la presència de pols sahariana.

Les zones més afectades per aquesta onada de calor seran, com ja és habitual, les de Ponent, l’interior de l’Ebre i l’Alt Empordà, amb màximes que fins dijous superaran amb freqüència els 40 °C en aquests sectors i que s’acostaran als 42 o 43 °C on faci més calor, de manera que superaran amb escreix els 41,1 °C assolits el 19 de juliol a Torroja del Priorat, que fins ara era la temperatura més elevada del 2024 a Catalunya. A la resta del país, la temperatura també pujarà amb ganes i se superaran els 36 o 37 °C en bona part de l’interior i els 33 o 34 °C a la costa, on l’efecte del vent de marinada ajudarà a suavitzar una mica la calor però farà que la xafogor sigui molt acusada.

La presència del mar, que és precisament el que provoca aquest vent de marinada, també farà que les nits tornin a ser de molt maldormir en tots els municipis situats prop de la costa i del prelitoral. La temperatura de l’aigua del mar ha pujat molt ràpidament amb la calor de les últimes setmanes i ja arriba als 27 °C a la Costa Daurada i central i s’acosta als 23 °C a la Costa Brava, un fet que dificulta que pugui ajudar a refrescar l’ambient durant les nits. Les mínimes tropicals (per sobre dels 20 °C) s’estendran també per gran part de l’interior del país, i no es descarten algunes nits tòrrides, amb mínimes per sobre dels 25 °C, en indrets com el centre de la ciutat de Barcelona o les Terres de l’Ebre.

L’episodi de calor molt intensa s’allargarà fins dimecres o dijous, quan podria refrescar una mica, i serà això el que farà que en moltes comarques es pugui parlar de la primera onada de calor de l’estiu en el sentit estricte d’aquest terme, un fet que ha motivat que Protecció Civil hagi activat el pla PROCICAT en fase d’alerta. Per poder parlar d’onada de calor cal que coincideixin dos criteris: per una banda, una temperatura excepcionalment elevada, i per l’altra, que aquest valor de temperatura sigui assolit durant un mínim de tres dies consecutius.

El llindar de temperatura utilitzat pel Servei Meteorològic de Catalunya per determinar si es viu una onada de calor és el percentil 98, i s’elabora agafant totes les temperatures màximes dels mesos d’estiu (juny, agost i setembre) de cada estació meteorològica durant els darrers 10 anys i extraient-ne el 2% dels valors més elevats, de manera que s'obté, mitjançant una interpolació cartogràfica, la temperatura màxima que només s’ha assolit un 2% dels dies del període estival per cada punt del país. A partir d’aquest càlcul s'obté la temperatura que cal superar durant un mínim de tres dies consecutius per parlar d’onada de calor, que és de 40,1 °C a Lleida, 38,2 °C a Vic, 38 °C a la Seu d’Urgell i Gandesa o 34,2 °C a Tarragona. El requisit de superar aquests valors durant tres dies seguits fa difícil que l’onada de calor tingui un caràcter general, ja que, per exemple, Vic podria superar els 38,2 °C només dimarts i dimecres i quedar-ne lleugerament per sota dilluns i dijous, però, en canvi, la capital de l’Alt Urgell podria superar els 38 °C tant dimarts com dimecres i dijous.

Són valors excepcionalment càlids però que en els últims anys s’han superat amb freqüència pel progressiu augment de la temperatura associat a l’escalfament global. En el cas de la capital del Segrià, on cal passar dels 40 °C per parlar d’onada de calor, arribar a aquest registre fa unes dècades era excepcional: només es va assolir 20 vegades entre els anys 1941 i 2014. En els últims 9 anys, en canvi, ja s’hi ha arribat 31 vegades, i sembla que aquesta setmana això podria tornar a repetir-se dues o tres vegades més. Així doncs, un fet que fa poc era molt anòmal es converteix en un esdeveniment recurrent. Això explica, en part, la sensació que han tingut moltes persones durant aquest inici d’estiu, parlant de fresca o de manca de calor, ja que la nostra memòria funciona millor a curt termini i el record dels estius del 2022 i 2023, que van ser extremadament càlids, fa que un estiu normal o lleugerament càlid ens sembli més fresc del que realment és.

stats