Barcelona

Els botellons tornen a dispersar-se i acaben amb aldarulls a Sarrià

Hi ha 15 arrestats per desordres públics i robatoris comesos aprofitant la confusió

4 min
Centenars de joves a la sorra de la platja de la Barceloneta l'última nit durant un botelló.

BarcelonaLa massa de gent que es va veure fa una setmana, amb milers de joves a la plaça d’Espanya i a la platja del Bogatell per la Mercè, no s’ha repetit però els botellons que reuneixen autòctons i turistes amb ganes de beure i allargar la nit continuen i s’han tornat a dispersar per Barcelona. Centenars de joves eren aquesta nit a la platja de la Barceloneta, a la plaça dels Àngels davant el Macba i al barri de Sarrià. Tant la Barceloneta com Sarrià celebren la festa major, i ha sigut en aquest segon barri on, de matinada, s’han viscut més incidents que han acabat amb detencions.

Quan els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat el botelló que es feia al centre de Sarrià, hi ha hagut llançament d’ampolles i altres objectes –que la policia defineix com a “contundents”– contra els agents: dos han acabat ferits lleus. Els Mossos asseguren que també s’han tirat motos a terra “per generar confusió entre els concentrats" i aprofitar-ho per intentar cometre fets delictius, ja que els agents asseguren que hi havia “delinqüents que actuaven en grup”. La policia argumenta que ha intervingut perquè abans dels aldarulls s’havien produït diversos robatoris i algunes baralles. El SEM ha atès quatre ferits lleus: un l’han traslladat a l’Hospital Clínic i els altres tres han rebut l’alta in situ.

La nit s'ha saldat amb 15 detencions a tota la ciutat –dos dels arrestats són reincidents perquè sumen 29 antecedents– per robatoris i desordres públics. Vuit han sigut a Sarrià, tres dels quals són menors, i els altres set en altres botellons en què no s'han viscut aldarulls però en què hi ha hagut robatoris a mesura que avançava la nit. Els Mossos han obert una investigació per identificar i detenir més autors dels robatoris i els aldarulls a Sarrià.

Els Mossos detenint una persona al barri de Sarrià l'última nit.

Botelló a la platja: "O vens a un lloc així o no hi ha res més"

A diferència de Sarrià, que ha reunit un públic més local, la platja de la Barceloneta s’ha omplert l’última nit de turistes i estudiants estrangers. La sorra ha quedat plena de grups de joves, fins i tot menors, que anaven carregats amb bosses i ampolles. Tot i que la policia revisava –també s’ha fet a Sarrià– que la gent no portés alcohol ni ampolles de vidre, a la platja hi havia beguda per a tothom. L’Eva, la Jana i la Carla, que asseguraven ser encara menors d’edat, deien que havien comprat l’alcohol al seu supermercat habitual però també aquesta mateixa nit, més tard de les 11 i incomplint la normativa, “al que està obert 24 hores”. Els llauners també tornen a vendre “beers” i mojitos a la sorra.

Però la festa a la Barceloneta no convencia les noies: “La setmana passada ens agradava més. No hi ha música ni ambient”. Tot i que hi havia grups de joves que portaven el seu altaveu, no es veien les escenes del Bogatell en què una multitud ballava la mateixa cançó. A la platja les mascaretes ja han passat a millor vida i alguns dels estudiants explicaven que es concentraven allà “perquè no hi ha cap altre lloc”. El Martín i la Paula lamentaven que, a partir de les 3 de la matinada, els locals nocturns “estan tancats”, sense que hi hagi una altra alternativa on consumir alcohol.

La platja de la Barceloneta s'ha omplert l'última nit de turistes i estudiants estrangers.
Un polonès s'ha convertit en l'atracció de la festa perquè portava un guacamai a l'espatlla.
Centenars de joves concentrats l'última nit a la plaça dels Àngels davant el Macba.

Tot i que sembla imprescindible parlar en anglès per fer-se entendre a la nit a la platja de la Barceloneta, entre els grups de francesos, anglesos, italians i portuguesos també s’hi colen alguns joves de municipis pròxims a Barcelona, com ara Badalona. Un polonès aportava fauna al botelló amb un guacamai a l’espatlla lligat amb un cordill vermell. “Vaig a tot arreu amb l’ocell”, explicava, i deia que havia arribat en cotxe i passava uns dies a la ciutat, on l’última nit s’havia convertit en l’atracció de la festa a la Barceloneta. La gent s’hi aproximava per fer-se fotos amb les plomes blaves i grogues del guacamai, que quan desplegava les ales sempre espantava algú.

El Jorge, que és veí de Barcelona i ara estudia un màster, relatava que havien sortit a la platja amb els companys de classe perquè “o vens a un lloc així o no hi ha res més”. Però veu la Barceloneta com “un lloc de guiris”. En canvi, a la plaça del Macba, on el públic ja no està dominat pels turistes, fins i tot molesta la presència de periodistes i fotògrafs. La gent es queixava que ara tothom torni a recordar-se dels botellons perquè durant la Mercè es van descontrolar. La pregunta que plana és quina altra opció queda mentre no es recupera la “normalitat” desitjada.

stats