Tribunals
Societat20/07/2021

Primera multa anul·lada per la sentència del TC sobre l'estat d'alarma

Un jutjat de Madrid tomba la sanció i adverteix que la resolució del Constitucional té efectes retroactius

BarcelonaUn jutjat de Madrid ha tombat una multa de 601 euros que l'Ajuntament de Madrid va imposar a una menor d'edat per haver-se saltat les restriccions imposades durant el primer confinament. Es tracta de la primera sanció que s'anul·la arran de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que ha tombat l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol a mitjans de març de l'any passat. La sentència obliga a arxivar els expedients que encara s'estiguin tramitant, però deixa en els llimbs les multes pagades i recorregudes. Tot dependrà de la interpretació que facin els jutjats de la sentència del TC. En aquest cas, el jutjat contenciós administratiu número 11 de Madrid considera que la sanció era il·legal perquè s'emparava en una "llei inconstitucional".

"Una resolució administrativa dictada emparant-se en una llei inconstitucional no hauria tingut cobertura en cap moment perquè la que presumptament li proporcionava la llei anul·lada era una cobertura aparent i no real", diu la sentència. La resolució no crea jurisprudència però sí que obre la porta perquè s'anul·lin altres multes que ja s'hagin cobrat i que s'hagin recorregut abans de la sentència del TC. I és que el jutjat madrileny entén que les sancions imposades "no haurien d'haver tingut cobertura legal en cap moment", perquè es basaven en una llei que "no era vàlida".

Cargando
No hay anuncios

Sancionada segons la llei de seguretat ciutadana

La resolució no dona detalls de la infracció que va cometre la menor, representada als jutjats pel seu pare, que és qui va recórrer la multa. Només especifica que la van sancionar per desobediència segons la llei de seguretat ciutadana, perquè s'havia saltat les restriccions aprovades per frenar la incidència de la pandèmia. La defensa argumentava que la sanció s'havia d'anul·lar perquè es basava en un punt de la llei –el del confinament domiciliari– que s'havia declarat inconstitucional, i el jutjat li ha donat la raó.

Cargando
No hay anuncios

La sentència del TC no posa en dubte que s'adoptessin restriccions per lluitar contra el virus, sinó que qüestiona l'instrument que va triar el govern espanyol per fer-ho. Els magistrats entenen que en lloc del toc de queda, l'Estat hauria d'haver recorregut a un mecanisme encara molt més restrictiu, el de l'estat d'excepció.

A Catalunya es van obrir més de 170.000 expedients sancionadors per l'incompliment de l'estat d'alarma, ara declarat inconstitucional, però finalment, segons les dades del departament d'Interior, es van tramitar 63.626 multes, 23.078 de les quals ja s'han pagat. El Govern ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat estudien la sentència del Constitucional per determinar com afecta tots els expedients.