Tribunals

Primera multa anul·lada a Catalunya per la sentència del TC que tomba l'estat d'alarma

Un jutjat contenciós ha deixat sense efecte una sanció imposada per l'Ajuntament de Barcelona a una ciutadana

BarcelonaPrimera multa covid anul·lada a Catalunya. Un jutjat de Madrid ja havia desestimat la setmana passada el cobrament d'una altra sanció imposada a la capital espanyola contra una jove que s'havia saltat les restriccions durant el primer confinament, d'acord amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tombava l'estat d'alarma. Ara el jutjat contenciós número 17 de Barcelona ha aplicat la mateixa doctrina per tirar enrere una multa que va imposar l'Ajuntament de Barcelona a una ciutadana per saltar-se les limitacions imposades entre el març i el juny del 2020.

La sentència no dona detalls sobre el tipus d'infracció que va cometre la dona multada, sobre quan es va saltar les normes ni la quantitat amb què la van sancionar.

"Resolució nul·la"

El jutjat es limita a suspendre de manera preventiva el cobrament de la multa després del recurs de la sancionada. De fet, en la seva sentència, el jutge reconeix que la petició de la dona està "indocumentada" i mal argumentada i diu que si fos per qualsevol altre tipus de multa l'hauria de desestimar. Tot i així, el magistrat assegura que ha d'anul·lar la sanció perquè la sentència del Constitucional deixa en paper mullat la normativa d'acord amb la qual s'havia considerat que la dona havia comès una infracció. Si no ho fes, diu el jutjat, s'estaria permetent que s'apliqui una "resolució nul·la".

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, el departament d'Interior va obrir més de 170.000 expedients sancionadors durant el primer estat d'alarma, si bé, finalment, només es van tramitar 63.626 multes, 23.078 de les quals ja s'han pagat. El Govern insisteix que els serveis jurídics de la Generalitat continuen estudiant la sentència del TC per determinar com afecta tots els expedients.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la sentència del Constitucional no posa en dubte que s'adoptessin restriccions per lluitar contra el virus, sinó que qüestiona l'instrument que va triar el govern espanyol per fer-ho. Els magistrats entenen que, en lloc del toc de queda, l'Estat hauria d'haver recorregut a un mecanisme encara molt més restrictiu, el de l'estat d'excepció.