SUCCESSOS
Societat 14/01/2016

Primera mort de l’any per violència masclista

Un home mata d’un tret al cap la seva exparella i després se suïcida en ple centre de Vila-seca

Dani Revenga
2 min
CONCENTRACIÓ DE REBUIG 
 Centenars de persones  van participar en el minut  de silenci.

Vila-secaLa primera dona assassinada a mans de la seva exparella -o parella- a Catalunya es va produir ahir a Vila-seca. A tres quarts de deu del matí, en ple centre d’aquesta localitat tarragonina, Santos G.M., de 59 anys i de nacionalitat espanyola, va disparar un tret al cap a la seva dona, Lucinda E.M., de 43 anys, també espanyola, amb qui tenia dues filles -de 15 i 20 anys, aquesta última a punt de casar-se-. Immediatament després de disparar mortalment a la seva dona, i segons explicaven fonts policials, l’homicida es va disparar a l’abdomen. Les ferides que es va produir li van ocasionar la mort un parell d’hores després, quan estava ingressat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on havia arribat ja en estat crític.

Un parella coneguda al barri

Els fets van tenir lloc al carrer de les Creus d’aquesta població del Tarragonès -al casc antic-, a pocs metres del domicili que compartien i on estaven empadronats com a matrimoni, al carrer Sant Bernat Calvó. La parella era molt coneguda al barri i, segons els veïns, eren molt sociables, tot i que les discussions entre ells eren freqüents, en molts casos a la via pública. Tot i això, des de l’Ajuntament explicaven ahir que ni la Policia Local ni els serveis socials hi havien hagut d’intervenir mai per resoldre les seves habituals diferències. Les dues filles de la parella van ser traslladades al CAP del municipi, on se’ls va prestar assistència psicològica.

L’explicació del crim que circulava entre els veïns era que la dona podria haver abandonat els seu marit feia tres dies. La mateixa versió assegura que ell l’hauria trucat perquè anés a casa i l’hauria esperat per matar-la amb la seva escopeta de caça -l’assassí era caçador aficionat-. Un dels veïns, el Reinaldo, assegurava: “Els últims dies l’havia vist molt nerviós, li havia preguntat què li passava, però no m’hauria pogut imaginar que tot això acabaria així”.

L’home era molt conegut al municipi, era fàcil trobar-lo pels carrers i els bars del centre, i actualment era mecànic d’electrodomèstics, després d’haver treballat també a la brigada municipal.

El casc antic de Vila-seca, majoritàriament habitat per persones de condició humil i on tothom coneix tothom, va quedar trasbalsat pel crim. La Rosa Maria reconeixia que estaven “en estat de xoc”. I afegia: “Aquí ens coneixem tots i mai havia passat res així’. L’Ajunament de Vila-seca va decretar jornada de dol oficial, amb banderes onejant a mig pal. El consistori va convocar un minut de silenci a les dues del migdia, davant de la Casa de la Vila. L’alcalde, Josep Poblet, reconeixia que el municipi estava “trasbalsat i consternat”, i lamentava que “les situacions anòmales que afectaven la parella hagin arribat a aquest extrem”.

Aquesta ha sigut la primera mort de l’any per violència masclista a Catalunya. A l’Estat ja n’hi ha hagut tres, des de l’1 de gener, sense comptar la dona de Vila-seca. L’any passat a Espanya van morir assassinades 64 dones, la xifra més alta des del 2011.

stats