Presenten la primera hamburguesa comestible creada en un laboratori
Científics holandesos tasten el primer plat de carn desenvolupat artificialment a partir de cèl·lules mare de vaca
LondresUn grup de científics holandesos han presentat a Londres la primera hamburguesa creada artificialment en un laboratori a partir de cèl·lules mare de vaca.
L'hamburguesa s'ha pogut degustar en una roda de premsa a Londres que ha servit per presentar l'avanç i explicar com el grup d'experts liderats per Mark Post, de la Universitat de Maastricht, han tirat endavant aquest projecte, que ha costat gairebé 250.000 euros aportats per Sergey Brin, cofundador de Google.
A partir de cèl·lules mare de vaca, els científics han aconseguit multiplicar-ne les mostres després d'alimentar amb nutrients les cèl·lules i accelerar-ne el creixement mitjançant substàncies químiques.
Després de tres setmanes de procés continuat, van obtenir més d'un milió de cèl·lules mare que van ser col·locades en petits recipients on es van fusionar fins a formar minúscules tires de múscul, d'aproximadament un centímetre de llarg i diversos mil·límetres d'ample.
Un cop aconseguides 20.000 d'aquestes tires, es van congelar i més tard es van deixar a temperatura ambient per convertir-les en una massa compacta d'hamburguesa que pot ser cuinada. En l'elaboració hi participen desenes de milions de cèl·lules mare, segons el professor Post.
En la roda de premsa a Londres, els científics han advertit que encara treballen per donar-li un aspecte més autèntic, ja que la carn procedent del laboratori és blanca i el gust encara "no és prou bo", en paraules del cap de equip.
L'hamburguesa l'ha cuinat el xef
Els experts han apuntat que el desenvolupament d'aquesta nova tècnica podria ser una bona solució en cas que faltin aliments de carn en un futur. També podria suposar una alternativa viable per als col·lectius contraris al consum de carn pel sofriment que pateixen els animals.