EPIDÈMIA GLOBAL
Societat26/02/2020

Aïllen 33 persones pel primer cas de coronavirus a Catalunya

Les persones que havien tingut contacte amb la pacient, una italiana resident a Barcelona, no presenten símptomes

Germán Aranda
i Germán Aranda

BarcelonaEl primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya ahir ha provocat l’aïllament de 33 persones –totes sense símptomes– als seus domicilis durant els pròxims 14 dies. En un primer moment es van aïllar 25 persones, però aquest dimecres el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha remarcat en declaracions a Catalunya Ràdio que la xifra ha pujat a 33. Es tracta de les persones que han tingut un contacte “quotidià i pròxim” amb la primera pacient de Catalunya i de la península Ibèrica: una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona que havia viatjat al nord del seu país entre els dies 12 i 22 de febrer i que està ingressada sense gravetat a l’Hospital Clínic de Barcelona. Ho va explicar ahir a la tarda Guix, en una compareixença d’urgència convocada pel departament. Guix també ha apuntat que, en aquests moments, hi ha una dotzena de persones més en estudi que no tenien cap contacte amb el primer cas confirmat i que s'està pendent de les anàlisis per saber si han contret el virus. "Estem intentant la contenció", ha remarcat el secretari de Salut Pública, que ha remarcat que el que es busca és evitar que el coronavirus "es quedi". "No tenim transmissió comunitària, sinó casos importats", ha defensat la consellera de Salut, Alba Vergés, en declaracions a RAC1.

El cas de la dona italiana era el quart a tot l’Estat en aquell moment, però el recompte a Espanya s'eleva ja a nou, amb el primer positiu d’un pacient al País Valencià, el primer a Madrid i tres de nous a Tenerife: la dona del metge italià que va ser diagnosticat dilluns i dues persones que hi havien mantingut contacte.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als 33 contactes de la pacient de Barcelona que estaran aïllats a casa seva les pròximes dues setmanes, se’ls sotmetrà a una vigilància d’entre dues i tres visites mèdiques al dia. Aquest protocol s’aplica només a les persones que han tingut una relació quotidiana i pròxima amb la pacient, ja que la transmissió es produeix a través de la saliva i, per tant, no afecta contactes més esporàdics o distants, va explicar Guix. El nombre de persones en aïllament podria augmentar en els pròxims dies, va reconèixer. Es tracta, com remarquen des de la conselleria, de persones sanes, que estan sota vigilància per si desenvolupen els símptomes.

Cargando
No hay anuncios

Coincidint amb la confirmació del primer cas, tant el govern espanyol com el català han ampliat els protocols pel que fa a les procedències i els símptomes que fan que un cas sigui sospitós i investigat. Les regions de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l’Emília-Romanya s’incorporen ara al protocol epidemiològic, així com Corea del Sud, Singapur, Japó, i l’Iran. És a dir, s’investigaran les persones procedents d’aquestes regions amb símptomes respiratoris lleus o greus –fins ara eren només els greus– i les que hagin tingut contacte quotidià i pròxim amb els casos confirmats del Covid-19. Només si presenten símptomes, els contactes i casos investigats passaran el test mèdic, conegut com a PCR. Més tard, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va precisar com a símptomes la febre, la tos i el mal de gola. “Fins a aquest matí havíem investigat 11 persones, i totes han donat negatiu. Ara tenim alguns casos més sota investigació”, va explicar Guix, que va reconèixer almenys vuit persones a les quals s'estan fent proves. Va remarcar que només s’informarà del resultat en cas que sigui positiu.

Cargando
No hay anuncios

Un 80% dels casos són lleus

Insistint en l’objectiu de transmetre calma a la població, Guix va subratllar que el 80% dels casos registrats són lleus i que només un 2% són mortals, i ha recordat que “l’objectiu de les mesures és frenar un virus nou” amb un “objectiu de contenció” i que “l’ideal és erradicar aquest virus”. Va assegurar, fins i tot, que encara li preocupa més la grip comuna que el coronavirus, ja que és “més greu”, tal com demostren els 434 casos i 41 morts registrats aquesta temporada a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Sobre les mesures que cal prendre, Guix ha afirmat que “no passarà res per sortir de casa”, i va assegurar que no és necessari per ara l’ús de mascaretes de protecció. Per evitar la propagació del virus, va assenyalar, cal tossir-se a l’avantbraç i no a la mà i fer servir mocadors d’un sol ús. El departament tampoc va fer cap recomanació sobre els vols a les regions del nord d’Itàlia: “Cadascú ha de decidir si li cal o no li cal anar a un lloc específic”. Hores després, però, Illa va recomanar que no es viatgi a aquestes destinacions “si no és estrictament necessari”.

Malgrat que el departament de Salut havia anunciat una roda de premsa per informar sobre el cas, va ser la Moncloa la que va fer la confirmació oficial durant la tarda poc abans que comencés la compareixença. Des de l’Hospital Clínic van assegurar que “l’abordatge d’un cas com aquest no suposa cap alteració del dia a dia del centre”.

Cargando
No hay anuncios

No saturar urgències

La gerent de processos integrals del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricard, va voler emfasitzar que el sistema sanitari “està preparat, com ja ha demostrat amb altres brots de malalties altament transmissibles”. Davant la relativa gravetat de la malaltia, Ricard va recomanar que “en lloc de dirigir-se a urgències” les persones que tinguin algun dubte o símptoma truquin primer al telèfon d’emergències, el 061, que s’ha reforçat aquests dies. “Si saturem els serveis d’urgències serà dramàtic”, va afegir Ricard, que confiava que el sistema serà capaç “de contenir els casos”, però que es treballa també amb escenaris més negatius. “Comprenem la preocupació”, va dir, però va recomanar no ser alarmistes tot i reconèixer que “és molt difícil gestionar les pors”.

Cargando
No hay anuncios

El Covid-19 es transmet per via aèria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades, segons informa l’Agència de Salut Pública de Catalunya. El període d’incubació de la malaltia és d’entre 2 dies i un màxim de 14. Per això, les quarantenes són de 14 dies. Els símptomes són tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire i, en cas que alguna persona els tingui, ho ha de comunicar als serveis sanitaris o bé trucar al telèfon 061 Salut Respon. El país europeu on hi ha més persones infectades pel coronavirus és Itàlia, on ja hi ha 276 persones afectades i s’han registrat onze morts.