Medi Ambient
Societat15/07/2022

Els presos de Puig de les Basses produiran biomassa per escalfar el centre

Catorze interns treballaran al nou centre d'obtenció i transformació de la fusta, que estarà enllestit el 2024

Puig de les BassesNou projecte a la presó de Puig de les Basses per reduir el consum de gas natural i fomentar la reinserció dels presos. Les conselleries de Justícia i Acció Climàtica han presentat el projecte d’un nou centre logístic de biomassa al centre de Figueres que abastirà d’aigua calenta i calefacció les instal·lacions quan sigui una realitat el 2024. Amb una inversió de 4,3 milions d'euros, oferirà formació i feina a catorze interns en règim obert que aprendran i treballaran en tasques de prevenció d’incendis, assecament de troncs i fabricació d'estelles. 

En total, les noves instal·lacions ocuparan uns 8.000 metres quadrats, el gruix dels quals es dedicarà a l’assecament de la fusta; a més de les sales de formació, la producció d’estella o les calderes. Un cop aixecat l’edifici, el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) seleccionarà i formarà els catorze interns que hi treballaran, tal com fa actualment amb altres feines que es realitzen als centres penitenciaris. “Fem molts tipus d’oficis, i donem una formació i una pràctica de treball que després capacitarà els interns per sortir a l’exterior i treballar”, ha destacat un dels tècnics dels serveis exteriors del CIRE, Quim Cortés.

Cargando
No hay anuncios

Per exemple, aquest divendres, durant la presentació del nou projecte, hi havia present la brigada que s’ha encarregat de netejar tot el perímetre de protecció d’incendis de Puig de les Basses. Dos dels seus membres eren Choukri Assaghir i Mohammed Moundir, que han destacat que aquesta feina els ha obert la porta a una nova oportunitat de treball. “És un ofici per a la vida, per al dia de demà, i sí, m’agradaria dedicar-m’hi”, ha ressaltat convençut Assaghir. I Moundir hi ha coincidit: “M’agrada la feina perquè m’agrada treballar a l’aire lliure i mantenir la naturalesa. Abans no sabia ni agafar una desbrossadora ni una motoserra, i n'he après molt. És un futur”. 

Reduir la reincidència a la presó

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha recalcat que és un projecte amb “molts avantatges”, perquè a més d’ajudar en la lluita contra el canvi climàtic “tindrà un impacte important en la reinserció i la rehabilitació dels presos”. De fet, segons dades de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, “set de cada deu condemnats no tornen a la presó”, i amb models com el del nou centre de biomassa es busca "evitar la reincidència”. Aquesta és la primera iniciativa d'aquestes característiques que es fa en una presó catalana i les dues conselleres han obert la porta a estendre-la a altres centres.