Els presos catalans podran fer videoconferències

El sistema vol facilitar la comunicació dels interns amb els advocats i les famílies

El conseller de Justícia, Carles Mundó, i la presidenta del PArlament, Carme Forcadell, provant el sistema de videoconferències a la presó de Puig de les Basses
Ara
07/07/2016
2 min

BarcelonaEl departament de Justícia posarà en marxa a partir de l'any vinent un sistema de videoconferències a les presons catalanes. Es tracta d'una iniciativa pionera a l'Estat, que pretén facilitar les comunicacions dels interns amb les famílies o els advocats, en cas que siguin de fora de Catalunya o de l'estranger. D’entrada, el sistema estarà operatiu als centres educatius L’Alzina, Can Llupià i El Segre; i a les presons de Mas d’Enric, Puig de les Basses, Lledoners i Brians 1.

Segons el departament de Justícia un 30% dels presos catalans (1.634) no ha mantingut cap tipus de comunicació presencial amb les seves famílies. En la meitat dels casos es tracta de persones estrangeres. El conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha presentat el sistema a la presó de Puig de les Basses de Figueres juntament amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, assegura que la tecnologia “humanitzarà les condicions de vida dels interns”.

Mundó ha remarcat que el contacte dels condemnats amb l’exterior és “un factor d’èxit” per a la reinserció social. “Els fills i la resta de la família poden ser, alhora, un estímul per sortir de la presó i una ajuda clau per refer la vida un cop s’acaba la condemna.

El projecte preveu la instal·lació de 35 equips entre aquest any i el vinent, amb un pressupost de 212.000 euros aquest any i el vinent, que inclouen els equips i el condicionament dels espais. El Col·legi d'Advocats de Barcelona ja va engegar una prova pilot de videoconferències l'any passat a la presó de Quatre Camins. L'objectiu és que l'any que ve nou dels catorze col·legis utilitzin el sistema. El departament de Justícia calcula que aquestes visites es podrien reduir a la meitat.

El sistema també permetrà la notificació telemàtica i, segons el Govern, permetrà reduir en un 42% els desplaçaments de funcionaris judicials a les presons. Anualment es fan 24.000 notificacions als centres penitenciaris.

stats