El president de l'Audiència de Barcelona demana un espai provisional per fer "macrojudicis"
Recio també insta el Govern i el ministeri a posar-se d'acord per injectar més diners en l'obertura de nous jutjats
BarcelonaEl president de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio, ha tornat a plantejar aquest dimecres la necessitat de crear més espais per celebrar macrojudicis llargs o amb desenes d'acusats, un tipus de procediments que abans eren una excepció i que ara cada cop són més freqüents. Recio ha admès que el projecte per construir un nou Palau de Justícia a la part baixa del passeig Lluís Companys de Barcelona –els terrenys que abans ocupaven els antics jutjats, ja enderrocats– va per llarg i per això ha demanat al departament de Justícia que habiliti un nou espai provisional per a aquesta mena de procediments, com han fet altres administracions. Per exemple, el govern balear va buscar un espai alternatiu per celebrar el judici d'Iñaki Urdangarin.
A Barcelona alguns judicis llargs o amb molts acusats s'han fet a l'Auditori de la Ciutat de la Justícia, com ara el judici per l'espoli del Palau de la Música. Però Recio considera que es tracta d'un espai poc funcional i per això ha explicat que a la pròxima reunió amb la nova consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, li traslladarà "la necessitat imperiosa" que s'habiliti un nou espai. El magistrat també li farà arribar la necessitat que el departament de Justícia i el govern espanyol es posin d'acord per desbloquejar la partida pressupostària que ha de permetre crear nous jutjats. Recio ha lamentat que la "falta d'entesa entre les administracions derivi en una pitjor atenció a la ciutadania". El president de l'Audiència de Barcelona calcula que calen set nous jutjats de primera instància i instrucció, vuit de primera instància, tres de penals –un dels quals, un jutjat d'execució a Barcelona–, dos de socials, dos de mercantils i un d'instrucció.
"Preocupació" pels procediments en matèria d'habitatge
Igual que ja va fer la jutge degana en funcions de Barcelona Mercè Caso, Recio ha admès que la pandèmia ha incrementat el col·lapse judicial i el temps d'espera per resoldre la majoria de procediments, sobretot en algunes instàncies, com ara als jutjats socials. El president de l'Audiència provincial s'ha mostrat especialment "preocupat" per l'augment de procediments en matèria d'habitatge, amb la vista posada a l'agost, quan s'ha d'acabar la moratòria dels desnonaments. Malgrat tot, Recio diu que ha constatat ja el creixement "dels conflictes entre els arrendataris i els llogaters" que han arribat als jutjats.
Per ajudar a descongestionar els jutjats, el president de l'Audiència de Barcelona també ha demanat estendre el sistema electrònic e-justícia.cat a l'àmbit penal. Aquest sistema digital, que permet tramitar les causes telemàticament, ja està implantat en l'àmbit civil i, segons Recio, ha permès als magistrats d'aquesta instància continuar treballant durant la pandèmia al mateix ritme que abans.