Societat06/11/2020

Creix la presència de restes genètiques del coronavirus a les aigües residuals

L'anàlisi de les depuradores revela l'expansió del virus i l'impacte de les mesures restrictives

Ara
i Ara

BarcelonaEl projecte d'investigació Xarxa de Vigilància de la SARS-CoV-2 en Aigües Residuals, posat en marxa el juliol passat per l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ICRA, la Universitat de Barcelona i Eurecat, evidencia la presència "generalitzada i creixent" de restes genètiques de virus en les aigües residuals. A través d'una aplicació que analitza cada setmana les aigües residuals del 80% d'estacions depuradores catalanes (EDAR), un total de 56, el departament de Salut ha detectat concentracions elevades de SARS-CoV-2. Els resultats es corresponen amb l'evolució de la pandèmia a Catalunya, que ha començat a disminuir malgrat que encara hi ha 5.000 contagis diaris.

Quan la xarxa va començar a funcionar només es detectaven concentracions altes en les depuradores que assistien la població de Lleida i Fondarella, coincidint amb el brot de principis de juliol al Segrià i el Pla d'Urgell, segons informa Efe. L'expansió de la pandèmia es veu reflectit en l'increment de les concentracions a mitjans d'agost en la majoria d'EDAR de Barcelona i Girona, sobretot a les localitats de costa que acullen més turisme estival.

Cargando
No hay anuncios

Els resultats del projecte han permès que Salut i el Procicat disposin d'informació anticipada i activin els mecanismes i accions que considerin necessaris per reduir el risc de contagi.