Societat30/03/2016

Sintonia entre el col·lectiu infermer i Salut per la prescripció de fàrmacs

El conseller Toni Comín garanteix un decret català al marge de la llei estatal però descarta el xoc amb l'Estat

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaDe moment es tracta només d’un preacord que no inclou el vistiplau dels metges, que a més no té data d’aprovació concreta, però la infermeria i la conselleria de Salut han exhibit aquest dimecres sintonia en la presentació de les línies mestres que tindrà el futur decret català que regularà la prescripció de medicaments per part del col·lectiu.

El conflicte s’arrossega des de fa anys, però en els últims mesos ha agafat més volada per culpa del reial decret 954/2015 del govern espanyol, que es va publicar després de les eleccions i quan l’executiu ja estava en funcions. El decret, que està pendent de desenvolupar-se, ja va motivar que Salut presentés un recurs davant del Tribunal Suprem al febrer, un pas que també van fer d’altres comunitats autònomes, davant del clam unànime de la infermeria perquè considera que la norma els deixa en un llimb que compromet la seguretat de la seva feina diària. La polèmica, en definitiva, se centra en fins a quin punt els infermers poden o no prescriure fàrmacs, una realitat que, com a mínim en el cas que no necessitin recepta mèdica, ja succeeix en el dia a dia. De fet, el rebuig a la proposta del ministeri de Sanitat se centra en gran mesura en la obligatorietat que els infermers s’hagin d’acreditar prèviament per poder indicar fàrmacs, tot i no siguin sense recepta mèdica.

Cargando
No hay anuncios

Tirar pel dret

Davant d’aquest panorama, Salut ha tirat pel dret i, després d’una feina que ja va començar amb Boi Ruiz, ha concretat els eixos d’un decret propi. Segons Comín, es tracta d’una “demanda llarguíssimament esperada”, tot i que va reconèixer que encara no sap quan estarà enllestit el decret perquè cal “polir detalls tècnics” i “incorporar altres col·lectius professionals”. De fet, el conseller presenta avui el contingut a la comissió de Salut del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Suposa el decret català contravenir la normativa espanyola? En cap cas. Comín va insistir especialment en aquest punt, subratllant que el decret català se centra en “l’estret marge” que hi ha entre “respectar la normativa vigent” i aproximar-se a la realitat assistencial dels centres sanitaris. La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, que va acompanyar Comín a la roda de premsa, va mostrar la seva “satisfacció”, tot destacant que es tracta d’un “esforç d’harmonització” que se sustentarà en els protocols subscrits entre metges i infermers, basats en la realitat diària dels centres, juntament amb la creació d’una comissió creada pel departament de Salut que vetlli perquè no es produeixi una “dispersió” de protocols.

Precisament aquesta és una de les claus del decret català, que s’inspira en una “prescripció col·laborativa”. Pel que fa als medicaments que no requereixen recepta, fixa que no caldrà cap acreditació addicional més enllà del grau universitari, però pel que fa als que sí que la requereixen, admet la necessitat d’una acreditació prèvia. “És una de les mesures que ens permetrà salvar la legalitat de la proposta que estem fent”, va apuntar Comín. En qualsevol cas, el conseller va explicar que la “prioritat” ha sigut el col·lectiu infermer, i ara caldrà fer extensible el preacord. Mentrestant, sense saber què passarà amb el recurs del Govern al Suprem o si l’Estat recorrerà el decret català quan es publiqui, la infermeria continuarà clamant per la manca de “seguretat jurídica” en la seva feina.