La prescripció dels abusos sexuals a menors començarà a comptar quan la víctima faci 35 anys

Sis grups polítics pacten una esmena i la llei haurà de ser aprovada aquest dijous al Congrés

Madrid fa espanyol per la via exprés James Rhodes
A.L.
14/04/2021
2 min

BarcelonaLa prescripció dels delictes sexuals més greus començarà a comptar a partir que la víctima faci els 35 anys i no els 30, com estava previst inicialment. Així ho han impulsat sis grups polítics diferents, que han registrat una esmena transaccional per impulsar el canvi. Aquest dijous, el Congrés de Diputats haurà de donar llum verda a la llei de protecció a la infància i, gràcies a l'acord entre el PSOE, Podem, Més País, el BNG, Bildu i Cs, les víctimes que hagin patit un delicte sexual greu sent menors (abusos i agressions sexuals, prostitució, explotació sexual o els delictes de pornografia infantil, entre d'altres) tindran més temps per denunciar. Fins ara, la prescripció començava el compte enrere a partir del moment que la víctima complia els 18 anys, mentre que ara pràcticament es duplicarà l'edat. Això permetrà que molts delictes de caràcter sexual no s'arxivin, com passava a moltes persones que feien el pas de denunciar al cap dels anys d'haver patit l'abús –quan tenien prou força per emprendre accions legals– i es trobaven que la justícia els tenia la porta barrada per culpa de la prescripció.

ERC també dona suport al nou termini de prescripció, però els diputats del grup republicà no eren avui al Congrés perquè un d'ells va donar positiu per covid divendres passat i, per tant, tots estan fent quarantena.

Un llarg camí

La llei de protecció a la infància fa tres anys que va engegar-se, però al convocar-se noves eleccions el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no va poder-la tirar endavant al llarg de la legislatura anterior. Durant els últims mesos la tramitació s'ha accelerat, i el Consell General del Poder Judicial va avalar que l'avantprojecte de llei fixés el canvi de la prescripció als 30 anys, ja que es va considerar "prou" tenint en compte que les víctimes necessiten temps per assimilar el que han patit. Superats aquests esculls, la setmana passada la comissió de drets socials i polítiques integrals de la discapacitat del Congrés va donar llum verda a l'informe d'aquesta iniciativa legislativa amb 27 vots a favor, sis en contra i dos abstencions. Es van fer pràcticament 600 esmenes, moltes de les quals es van incloure per millorar el text que demà arriba al Congrés, amb aquest canvi substancial d'última hora. Un cop la llei rebi l'aval dels diputats, la tramitació seguirà el seu curs al Senat, i la publicació al BOE per donar-li validesa, mitjançant el procediment d'urgència, podria arribar al mes de juny.

En aquest sentit, el director general de l'ONG Save the Children, Andrés Conde, ha recordat aquest dimecres que es tracta del marc de protecció "més ambiciós d'Europa" i que la seva aprovació suposaria un "gran avenç social" per l'estat espanyol. Per això, Conde ha anunciat que demà entregaran mig milió de firmes amb l'objectiu de mostrar el gran suport de la societat envers aquesta llei. "Cada any es denuncien més de 38.000 casos de violència a la infància i, de fet, en el 42% dels casos de delictes d'abusos i agressions sexuals la víctima és un menor", ha dit. Un fet que és només "la punta de l'iceberg", perquè els casos "reals" són majors.

stats