Preocupació dels Mossos per la violència “desmesurada” en l’atac homòfob a la platja
La policia busca els cinc autors de l’agressió i investigarà si poden ser un grup organitzat
BarcelonaFeia temps que no es vivia una agressió homòfoba tan bèstia a Barcelona com la de dissabte a la nit a la platja del Somorrostro, on cinc homes van apallissar dues parelles d’homes gais. Una de les víctimes va patir una fractura a la mandíbula, va perdre diverses dents i l’han hagut d’operar. Els Mossos d’Esquadra mostren “preocupació” per aquest atac múltiple, segons admet el portaveu del cos, el comissari Joan Carles Molinero. En declaracions a l’ARA, Molinero explica que les víctimes van rebre una violència “desmesurada” i “de forma gratuïta”. Després de rebre la denúncia dels quatre agredits i de recollir diversos testimonis, la policia busca els cinc autors i també investigarà si poden ser un grup organitzat que actuï per homofòbia.
Molinero descriu, basant-se en el relat de la denúncia i dels testimonis, que les víctimes eren a la platja pacíficament “sense que hi hagués cap provocació”. Llavors almenys cinc homes, que han definit d’entre 28 i 35 anys, els van atacar de manera “molt contundent”. Segons les diferents declaracions, no consta que hi hagués cap intercanvi de paraules abans de la pallissa. En principi totes les agressions van ser amb cops de puny i puntades de peu, sense l’ús d’armes blanques. Els Mossos continuen interrogant els testimonis i estan revisant el lloc de l’atac per veure si poden recuperar les imatges d’algunes càmeres per reconstruir el recorregut dels autors. L’objectiu de la policia és identificar-los i detenir-los.
La hipòtesi que els Mossos tenen sobre la taula és que els cinc homes formin un grup que promou agressions homòfobes. “Des de fa molts anys no tenim detectada cap organització que es dediqui a fer accions violentes per orientació sexual”, assegura Molinero, que afegeix que això ho podran aclarir quan trobin els autors de la pallissa. Un altre fil que haurà de resoldre la investigació és si els agressors de la platja del Somorrostro estan vinculats amb dos atacs homòfobs més de dissabte a Barcelona. Un va ser al matí a la plaça Lesseps de Gràcia i l’altre a la nit a L’Auditori. Molinero diu que és aviat per veure-hi una connexió, perquè tenen poca informació: han parlat amb la víctima de Lesseps, que ha de presentar la denúncia, i amb la de L’Auditori encara no hi han pogut contactar.
Un dissabte “inusual”
L’agressió múltiple a la platja més les altres dues en un mateix dia a la capital catalana han fet encendre les alarmes. Per això l’Ajuntament de la ciutat s’ha reunit aquest matí amb l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) per analitzar-ho. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, considera que dissabte va ser “inusual” per la gravetat de les ferides de la pallissa a la platja –que tenen una “rellevància penal”– i per la concentració d’atacs homòfobs. Serra valora que l’agressió del Somorrostro és “excepcional” però deixa clar que “no hi haurà impunitat ni cap marge” per als autors. “Farem l’impossible per identificar-los i perquè puguin ser jutjats. No cedirem ni un pam a l’odi i a la intolerància”, expressa.
El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, explica que aquest any han registrat 76 incidències per homofòbia a Catalunya amb 80 víctimes, un 1,5% més de casos que el mateix període del 2020. En canvi, les dades de Barcelona se situen per sota. L’Ajuntament va comptabilitzar 50 incidents el 2019, 60 el 2020 i 28 des de principi d’any. Serra afegeix que abans de la pandèmia les agressions es focalitzaven a les zones d’oci nocturn, a Sant Martí, Ciutat Vella i Montjuïc. Però els últims mesos s’han traslladat entre veïns, perquè ha augmentat la discriminació enmig de la convivència. El regidor avança que un cop hagin acabat de conèixer el relat de les víctimes de la pallissa del Somorrostro, decidiran si és necessari reforçar la vigilància a les platges.
Serra no es planteja que el consistori sigui acusació en les causes judicials per les agressions de dissabte perquè confia en el servei especialitzat en delictes d’odi de la Fiscalia de Barcelona, “que té un paper molt actiu”. També “estén la mà” a la nova consellera d’Igualtat i Feminismes per donar una resposta “més coordinada i eficaç” des de les administracions.