Premi Tatiana Siquella a Repoblem, el pont per tornar la vida a la Catalunya buidada

La iniciativa va néixer a Twitter en plena pandèmia per posar en contacte l'oferta i la demanda del món rural

ARA
01/12/2023
2 min

BarcelonaRepoblem és un projecte atípic, fill de la revolució digital. Parit a Twitter amb un compte que du el mateix nom, la plataforma ha traslladat a la virtualitat les xarxes humanes que teixeixen els veïns del món rural per ajudar-se mútuament. La idea va sorgir en els mesos durs de la pandèmia, quan Ton Lloret, un neorural que des de fa 16 anys viu al petit poble anoienc d’Argençola, va constatar, d'una banda, que els micropobles oferien habitatge i feina i, de l’altra, que hi havia urbanites que buscaven una fugida de la gran ciutat. De seguida, gairebé des del primer missatge a Twitter i Instagram, la cosa va anar bé i la resposta va ser molt satisfactòria. El jurat dels premis Tatiana Sisquella ha reconegut aquesta iniciativa per la seva contribució social per apostar pel repoblament de la Catalunya buidada.

La idea és centralitzar i posar en contacte les ofertes de feina, les d’allotjament i dels serveis dels pobles que busquen nous residents i posar-les totes en una mateixa plataforma a les xarxes. Així, Repoblem no només és una resposta a les necessitats de cada individu que vol fer un tomb en la seva vida i anar a viure a una zona rural, sinó que també neix amb la intenció de ser una eina útil per reequilibrar el territori i frenar la tendència actual de despoblament. 

La feina de Repoblem no és només la de ser l’aparador d’oferta i demanda, sinó que, com diu Ricard Grau, vol fer de “pont”. Primer els tècnics analitzen les necessitats que reben per “transformar-les amb un llenguatge visual aclaridor i entenedor”, atractiu per a les xarxes. Quan uns i altres es posen d’acord, des de la plataforma demanen que els expliquin com ha anat l’experiència per saber si cal reformular algun aspecte de la fórmula.

Lloret, de tarannà optimista, s’esforça a convèncer els propietaris de cases en runes per restaurar-les i posar-les al lloguer, ja que l’habitatge és també en aquestes àrees un dels grans dèficits. La feina de Repoblem és un “acte de voluntariat”, però de cara al futur la plataforma busca tenir beneficis establint aliances de serveis que ofereixen gratuïtament per acompanyar les entitats que les necessiten.

Les últimes entrades a X (la vella Twitter) del compte de Repoblem es fa ressò de la crida a trobar persones que vulguin fer anar uns horts a Balestui, al Baix Pallars, o una passejada per Solanell, a l’Alt Urgell, que va quedar buit el 1973, però que ha aconseguit renéixer de les seves runes i hi torna a tenir veïns.

stats