Premi europeu a l'estratègia metropolitana de recuperar les dunes de les platges
El New European Bauhaus Prize 2022 aplaudeix el pla de l'AMB per regenerar el litoral
BarcelonaL'estratègia de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per regenerar les dunes i protegir les platges ha aconseguit el prestigiós premi New European Bauhaus Prize 2022, que concedeix anualment la Comissió Europea (CE) a un projecte de reconnexió amb la natura. Aquest reconeixement, atorgat dissabte a Brussel·les, se suma, a més, a la subvenció de gairebé 200.000 euros que el projecte europeu Safeguarding Biodiversityja ha atorgat a l'AMB per protegir la biodiversitat de les platges. El projecte de recuperació de les dunes s'enfoca en mitigar els efectes del canvi climàtic sobre el litoral, una zona molt castigada tant per la pressió dels usos com per la pèrdua de sorra i la regressió de les platges.
Per protegir i recuperar les dunes, l'AMB té en marxa un programa amb accions que van des de tancar amb cordes les zones dunars fins a campanyes d'eliminació de la vegetació invasora o regenerar les dunes als llocs on havien desaparegut del tot. La distinció europea la va recollir dissabte el gerent de l'AMB, Ramon Torra, de mans de la comissària europea d'Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.
Aquest últim any més de 3.000 persones han participat en la regeneració de les dunes i en la descoberta dels valors naturals de les platges metropolitanes, segons ha detallat l'AMB, que ha aprofitat el reconeixement per reclamar al govern espanyol un "compromís ferm i urgent" per regenerar les platges malmeses pels últims temporals i un pla estructural per blindar el litoral. L'ens metropolità lamenta un cop més la "lentitud i la falta d'interlocució" amb el ministeri per a la Transició Ecològica en aquestes actuacions.
Davant l'evidència que la platja de Can Camins del Prat de Llobregat, que en els últims anys havia tingut una amplada de 300 metres de sorra fina, pràcticament ha desaparegut, l'alcalde del municipi, Lluís Mijoler, va urgir a finals de maig a aplicar "solucions estructurals" per frenar la regressió del litoral del delta del Llobregat. "Volem llançar un crit d'alerta a la situació que estem vivim. El canvi climàtic ens afecta ara i aquí, i cal actuar", lamentava. I el delta del Llobregat no és l'únic afectat per la regressió de la costa: l'AMB alertava ja a principis de la temporada de platges que arrenca enguany amb un 15% menys de litoral practicable en comparació amb l'estiu passat i acusava l'Estat d'haver abandonat aquestes tasques de recuperació.