Societat04/04/2018

L’escola no tindrà casella del castellà

El govern espanyol ara reconeix que per modificar el model d’immersió caldria que ho aprovés el Parlament

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaEl formulari de preinscripció per al curs escolar 2018-2019 no inclourà finalment la casella del castellà. El formulari -que encara no ha sortit publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)- mantindrà el mateix format que els altres cursos i s’hi preguntarà, com sempre, quines llengües entenen els nens quan s’escolaritzen, segons va avançar ahir SER Catalunya. El que sí que ja va publicar ahir el DOGC és la resolució que regula el procés de preinscripció i que, contràriament al que havia anunciat el ministeri d’Educació, no varia gaire respecte al formulari dels cursos anteriors.

Fonts del ministeri d’Educació consultades per l’ARA van confirmar que la preinscripció no inclourà la casella lingüística. “El govern espanyol no pot fer canviar el model lingüístic de Catalunya a través de l’article 155”, van assegurar les mateixes fonts, ja que està garantit per llei. Des del ministeri van reconèixer que els serveis jurídics de l’executiu central creuen que l’única manera de modificar el model d’immersió és canviant la llei d’educació de Catalunya, i això només es pot fer a través d’una proposició de llei que acabi sent aprovada al Parlament. “Una llei autonòmica només es canvia modificant la llei autonòmica”, reconeixen fonts del ministeri.

Cargando
No hay anuncios

L’amenaça del ministre

Aquesta és una notícia molt esperada per la comunitat educativa, que estava en alerta des que el ministeri que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo anunciés a mitjans de febrer que volia introduir una casella en els formularis de preinscripció escolar de cara al curs vinent perquè els pares poguessin triar si volien que els seus fills estudiessin en castellà, i acabar així amb el català com a única llengua vehicular en els centres d’ensenyament. El govern espanyol volia aprofitar que té intervinguda la Generalitat amb l’aplicació del 155 per imposar aquest canvi, després que així l’hi demanés el sindicat Acció per a la Millora de l’Ensenyament Secundari (AMES), que no té ni seu ni delegats, així com Societat Civil Catalana.

Cargando
No hay anuncios

Després de l’anunci del ministre, les federacions de pares i mares, els sindicats i les entitats del sector es van mobilitzar per condemnar les intencions del govern de Mariano Rajoy i per defensar la immersió lingüística, amb una manifestació a favor del model d’escola en català. Enmig d’aquest pols entre el govern espanyol i la comunitat educativa, el Tribunal Constitucional va anul·lar els articles de la Lomce que preveien pagar escoles privades en castellà als alumnes que volguessin estudiar en aquest idioma.

Així, es declarava inconstitucional el finançament de 6.000 euros per a les famílies que escolaritzin a l’escola privada si no troben oferta en castellà a la pública, un cost que, segons la llei Wert, havia d’assumir la Generalitat. Fonts de l’executiu van admetre aleshores que la sentència modificaria els plans per incorporar la casella del castellà en la preinscripció del curs que ve. Finalment, però, ni 6.000 euros per a l’escola privada ni casella en castellà en els formularis de preinscripció.

Cargando
No hay anuncios

El PP ja vol canviar la llei

Ahir mateix, poc després que es fes públic que no hi haurà casella a la butlleta de preinscripció a Catalunya, el PP va registrar una proposta de resolució al Parlament perquè es modifiqui la LEC i se substitueixi el model d’immersió lingüística per un “ensenyament plurilingüe”. Tot i la proposta, el PP no va poder evitar les crítiques dels espanyolistes acusant-lo de no haver sigut capaç de posar fi a la immersió lingüística.

Cargando
No hay anuncios

El president del sindicat AMES, Antonio Jimeno, va criticar el ministre Méndez de Vigo. “Ha tingut por a les protestes al carrer i a les manifestacions”, va opinar. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va lamentar que els membres del govern del PP “no hagin fet res” per incloure la polèmica casella en els formularis del curs que ve.