El PP aprova en solitari una reforma que neix amb data de caducitat
Wert repta a recórrer la llei a qui hi vegi indicis d'inconstitucionalitat
Madrid.La setena reforma educativa de la democràcia va passar ahir la revàlida del ple del Congrés per 182 vots a favor, 137 en contra i 2 abstencions. Una nota alta, però amb trampa. La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) va aprovar-se per majoria absoluta, però sense cap consens. Només hi està a favor el PP, que va escenificar la seva solitud en política educativa davant d'una oposició que -tret d'UPyD- fa pinya per derogar la llei tan aviat com pugui desallotjar el PP de la Moncloa. Ahir es posava punt final a la tramitació parlamentària de la Lomce al Congrés, que va començar amb 11 esmenes a la totalitat que el PP va tombar. Ara, després de la ratificació de les modificacions fetes pel PP en comissió i validades pel ple, arriba el torn del Senat. Tots els partits hi tornaran a presentar esmenes sense gaires esperances que hi hagi més canvis que els retocs que es preveu que tornarà a fer el PP i que haurà de beneir el Congrés.
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, no es va voler perdre el debat ni l'oportunitat de dir-hi la seva, això sí, amb un to més didàctic que en altres ocasions. No va ni intentar "perdre el temps" a respondre els retrets de l'oposició. Va deixar la feina bruta per a la portaveu del PP, Sandra Moneo, que va acusar els grups parlamentaris "d'anteposar els seus interessos partidistes, polítics i ideològics a la defensa de l'interès general".
La llengua va tornar a tenir un lloc preferent en la disputa dialèctica. El ministre va negar que busqui acabar amb la immersió lingüística a Catalunya. "No és just ni és cert dir que la Lomce menysté les llengües cooficials", va exclamar. El reforçament del castellà gràcies a un pacte puntual amb UPyD es va passar per alt i va justificar que s'hi inclogui una fórmula que farà pagar a la Generalitat -a les bones o a les males- l'escolarització en castellà dels alumnes que ho vulguin per "evitar litigis en el futur", ja que, segons Wert, els dictàmens del TC especifiquen que s'ha de garantir el dret a l'escolarització en castellà.
El front català al Congrés
El ministre no va convèncer els partits catalans. El diputat de CiU Martí Barberà va apel·lar a la seva experiència personal per concloure que Wert té "una mania persecutòria" contra el català i el model d'immersió. Va explicar que els seus pares no van poder estudiar en català, que a la seva època només se'n feia una hora, que ara els seus alumnes dominen igual el català i el castellà, i que els seus fills, a més del control bilingüe, dominaran l'anglès.
Pel diputat d'ERC Joan Tardà, "no té perdó" que Wert vulgui "dinamitar" la cohesió als territoris amb llengua pròpia. I va diagnosticar que s'assisteix a "una croada dels temps del nacionalcatolicisme del No-Do". "Franco va intentar matar la nostra llengua i no ho va aconseguir, vostè tampoc. De mala gent, n'estem farts", va etzibar en català. Pel portaveu educatiu del PSC, Germán Rodríguez, ahir va ser "un mal dia per a l'educació pública, l'escola catalana i la igualtat d'oportunitats". A la sortida del ple, Wert va reptar "qualsevol grup que consideri que hi ha una violació de la Constitució" a recórrer la Lomce. El portaveu d'Amaiur, Xabier Errekondo, va escenificar el pas enrere de la Lomce interpretant un càstig escolar a la tribuna d'oradors.