SOCIETAT
Societat20/05/2011

És possible que la vida a la Terra provingui de Mart?

Una nau russa viatjarà al novembre a una lluna del planeta vermell carregada amb cinc espècies de microbis. Si sobreviuen al viatge de tres anys, podria voler dir que petits microorganismes marcians van ser la llavor de la vida a la Terra

Redacció
i Redacció

BarcelonaEls astronautes que prenen part en l'últim viatge del transbordador Endeavour, que dilluns va enlairar-se amb rumb a l'Estació Espacial Internacional, no viatgen sols. Cinc espècies de microorganismes són els companys de travessa d'aquest històric últim vol. Segons informa el web Popular Mechanics, els astronautes estudiaran el comportament d'aquests microbis durant el temps que estiguin en òrbita, però aquest serà només el punt de partida d'un experiment més ambiciós que començarà al novembre. L'objectiu serà comprovar si la teoria que diu que van ser formes de vida simples provinents de Mart les que, després d'un llarg viatge per l'espai fa milions d'anys, van plantar la llavor de la vida a la Terra, pot ser certa.

La hipòtesi de la transpèrmia, que és com l'anomenen els científics, afirma que la vida a la Terra podria provenir de Mart. Segons els teòrics d'aquesta hipòtesi, els microorganismes marcians van viatjar protegits dins trossos de roca que algun meteorit va arrencar de la superfície del planeta vermell. Després d'una travessa de diversos anys, els microbis haurien arribat a la Terra i haurien començat a evolucionar en les diverses formes de vida que coneixem avui. Sabem del cert que milions de tones de roques provinents de la superfície de Mart han arribat a la Terra, però és possible que la vida hagués acompanyant aquestes roques?

Cargando
No hay anuncios

Per mirar de trobar una resposta a la pregunta, la Societat Planetària preveu engegar al novembre un experiment de vol interplanetari carregat amb vida. Una nau russa viatjarà a Phobos, una de les llunes de Mart, per recollir-hi mostres de roca. A l'interior de la nau, però, hi haurà diverses càpsules amb microbis que hauran de sobreviure a les condicions extremes de l'espai profund: alts nivells de radiació còsmica i temperatures extremadament fredes. Per fer-ho, els microorganismes hauran d'entrar en un estat d'hibernació, en què la majoria de les seves funcions vitals queden en suspens. Un cop finalitzada la missió de recollida de roques, la nau enviarà les mostres de roca i els microbis en un viatge de retorn a la Terra.

Encara que els microbis sobrevisquin als dos viatges –d'anada i tornada– entre la Terra i Mart, no quedarà demostrat a ciència certa que la hipòtesi de la transpèrmia sigui certa i que les formes de vida que coneixem tinguin un avantpassat marcià. Però si ho fan, sí que quedarà oberta aquesta possibilitat, que continua traient la son a molts dels que es miren les estrelles i es pregunten: “D'on venim?”.