Santa Coloma de GramenetLes persones amb símptomes lleus o que no en tenen però es fan un test d'antígens a casa i donen positiu podran notificar el seu resultat a les prop de 1.300 farmàcies de Catalunya que ja fan proves ràpides supervisades, el 40% de les que hi ha en total. Fins ara aquesta comunicació la feien únicament els centres d’atenció primària (CAP) i el 061 perquè el resultat constés a la història clínica i es pogués activar el protocol de contactes estrets i tramitar la baixa laboral. Ara, en canvi, si una persona dona positiu amb un test de venda lliure podrà trucar a una de les oficines autoritzades pel departament de Salut, que ja tenen accés a aquest sistema de salut, identificar-se amb el DNI o el CIP de la targeta sanitària i indicar la marca del test amb què s'hagi fet la prova. Es tracta d'una col·laboració entre la conselleria i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya per intentar minimitzar l'impacte de la sisena onada, que ja causa 128.000 contagis setmanals, i facilitar el registre de casos i el rastreig de contactes.
"És un nou canal temporal i ràpid que ens pot facilitar molt la recollida de positius asimptomàtics en un moment d'altíssima incidència", ha resumit aquest dilluns la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, que ha admès que els centres sanitaris estan "saturats" per l'explosió de contagis arran de la variant òmicron i que no és possible predir quan s'arribarà al pic i la corba anirà a la baixa. De moment, els CAP fan més de 297.000 visites setmanals relacionades amb el virus i els ingressos, un total de 1.753 aquest dilluns, tampoc no s'aturen. A les unitats de cures intensives (UCI) ja hi ha 452 malalts de covid i Craywinckel ha demanat no banalitzar l'òmicron després que diversos estudis amb dades preliminars apuntin que seria més lleu. "La taxa de pacients hospitalitzats és encara molt superior a la d'altres virus", ha dit.
Salut confia que la comunicació del positiu des de casa sigui especialment útil per als afectats amb símptomes lleus o que no en tenen però l'han identificat amb una prova. D'una banda, per reduir la demanda assistencial a l'atenció primària i, de l'altra, per minimitzar els desplaçaments de les persones contagiades. La conselleria aprofitarà la xarxa que va desplegar ara fa uns mesos per fer tests d'autodiagnòstic supervisats en farmàcia i Craywinckel ha concretat que per notificar el cas no caldrà aportar cap imatge del test positiu, sinó que n'hi ha prou amb la paraula. "Funciona a partir de la confiança", ha afirmat.
Els resultats d'aquests tests no serveixen per obtenir un certificat covid perquè la Unió Europea no ho permet, però queden registrats a la història clínica del pacient. Aquesta mesura, que intenta reduir la pressió als CAP, se suma a la que es va anunciar ara fa una setmana i amb què Salut dona validesa a un positiu per test d'antígens notificat per telèfon o per altres vies telemàtiques sense que calgui corroborar-lo amb una segona prova al centre sanitari. En aquests casos, Salut demana a l'afectat que s'aïlli a casa i contacti telemàticament amb el CAP –a citasalut.gencat.cat– per introduir la informació a la història clínica i reportar els contactes.
El sindicat d'infermeria SATSE Catalunya ha criticat la incorporació de les farmàcies al circuit perquè, assegura, el Govern està fent "passes cap a la privatització de la sanitat". "Ens sorprèn la facilitat que té la Generalitat per plegar-se als interessos dels empresaris de les oficines privades de farmàcia en lloc de reforçar l'atenció primària amb els professionals i mitjans suficients que permetin que els test puguin realitzar-se de manera segura i gratuïta als centres de salut", afirmen en un comunicat, on afegeixen que les proves diagnòstiques s'haurien de poder fer als centres "sense esperes, costos ni problemes".
Preus triplicats
Coincidint amb les festes de Nadal, l'ús de tests d'antígens s'ha disparat. De fet, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, calcula que la seva venda a les farmàcies s'ha multiplicat per 30 en les últimes setmanes, en la majoria de casos com un element de protecció addicional davant de reunions amb amics o trobades familiars. "Sobretot s'han estat adquirint i fent per poder discriminar i no tant perquè les persones tinguessin símptomes", ha explicat el farmacèutic.
Casas ha indicat que els tests d'antígens s'han convertit en una eina de "primera necessitat" avui dia però que el seu subministrament no està garantit perquè la majoria provenen del Sud-est Asiàtic i això ha "triplicat o quadruplicat el seu preu" en les últimes setmanes i els ha fet inaccessibles a moltes persones. "A més d’escassejar, el preu, que és una competència de Sanitat, puja de forma constant. Ara s'està parlant de regular-lo, però és complex perquè per fixar un preu s’ha de tenir garantida la cadena de subministrament i això malauradament no sempre es compleix", ha explicat.
Aquesta situació ha afavorit la picaresca d'algunes empreses. La Guàrdia Urbana ha tancat aquest dilluns un centre clínic al carrer Bailén de Barcelona que feia proves falses d'antígens i de PCR. Després d'inspeccionar la instal·lació van descobrir que donaven servei amb una suposada llicència de la Junta de Castella i Lleó que, de ser veritable, no és vàlida a Catalunya, segons Efe.
A més, Catalunya ha identificat els primers casos de flurona (de l'anglès grip i coronavirus), nom amb el qual es coneix la infecció simultània de grip i covid que s'havia detectat per primera vegada a Israel. Craywinckel ha assegurat que, si bé no és el més freqüent, en un moment d'alta circulació com l'actual és possible que dos patògens puguin coexistir en un cos, però ha remarcat que els afectats no presenten una evolució més greu. "Tenim algun cas, però són pocs, anecdòtics, i presenten quadres lleus. No tenen més rellevància", ha insistit aquest dilluns.
Salut preveu reobrir les escoles "amb normalitat" el 10 de gener
La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha reafirmat que les escoles reobriran "amb normalitat" dilluns que ve, 10 de gener, tal com estava previst. Tot i que ha assegurat que els pròxims dies se celebraran diverses reunions en el si del Govern per abordar com serà la tornada escolar després de les festes, ha emfatitzat que és una prioritat mantenir el calendari escolar i salvaguardar la seguretat de tots els centres.
D'altra banda, el consell interterritorial, que reuneix el govern espanyol i les comunitats, debatrà aquest dimarts la proposta d'eximir els alumnes de primària de fer quarantena en cas de ser contacte estret amb un positiu, independentment de si estan vacunats o no. A Catalunya, el trimestre va acabar amb 291 grups confinats i 74.945 persones en quarantena, segons Educació, que va notificar que l'últim dia de classe quatre centres van haver de tancar per l'alta incidència i 164 més tenien alguna classe afectada. Les dades de Salut indiquen que el 23% d'aquest col·lectiu ha rebut ja la primera dosi.