El cap de la policia de Sabadell retirava multes a familiars de Bustos
El jutge començarà a interrogar demà els dotze detinguts en l'operació policial, entre ells l'exregidor del PP Jordi Soriano –que va ser expulsat del partit fa mesos–, que pel que sembla jugava un paper clau en l'entramat corrupte
BarcelonaEl responsable de la policia local de Sabadell (Vallès Occidental), imputat pel jutge que dirigeix l'operació Mercuri contra una suposada trama de corrupció urbanística, està acusat de retirar multes a familiars i amics de l'alcalde, Manuel Bustos, segons han informat a Efe fonts pròximes al cas.
Segons les mateixes fonts, el cap de la policia local vallesana, Josep Miquel Duran Macho, que entre els anys 2000 i 2007 va exercir com a responsable de la policia de Reus (Baix Camp), era una de les persones que l'alcalde Bustos utilitzava suposadament per fer favors a gent del seu entorn.
Del que s'ha investigat fins ara, segons les mateixes fonts, es desprèn que Bustos, que ha dimitit dels seus càrrecs en el PSC però no d'alcalde, no estaria directament vinculat amb el cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions, sinó que, pel que sembla, aprofitava el seu control a l'ajuntament per obtenir favors per als seus familiars i amics.
Un d'aquests possibles favors que investiga el jutge és el del fitxatge d'una ex alt càrrec de la conselleria de Política Territorial durant el tripartit, Carmina Llumà, que va ser contractada per l'alcaldessa de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), María Elena Pérez (PSC), com a arquitecta municipal.
A través del marit de Llumà, que treballava a l'Ajuntament de Sabadell, Bustos va saber que l'ex alt càrrec ja no era en el govern català, de manera que, segons aquestes investigacions, va demanar al llavors secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, que truqués a l'alcaldessa de Montcada per suggerir-li que la contractés.
De fet, segons indiquen les mateixes fonts, l'única vinculació de Fernández amb la trama és la suposada trucada que va fer a l'alcaldessa per suggerir-li el fitxatge de Llumà, cosa que María Elena Pérez va acabar fent després d'acomiadar l'arquitecte municipal i convocar un concurs públic.
Fernández, que és aforat perquè és diputat al Congrés, està ara pendent que el jutge d'instrucció enviï el seu cas al Tribunal Suprem o al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –en cas que ja hagi recollit l'acta de diputat al Parlament–, per resoldre si se l'imputa per tràfic d'influències, si entengués que va incórrer en un abús de posició dins del partit per col·locar Carmina Llumà.
La investigació judicial contra la suposada trama corrupta amb epicentre a l'Ajuntament de Sabadell, que se sustenta en les escoltes telefòniques als principals implicats, se centra ara en l'anàlisi dels expedients intervinguts en els registres policials a dependències municipals de Sabadell i a seus d'empreses constructores.
L'objectiu dels investigadors és analitzar els expedients sobre els projectes que apareixen en les converses telefòniques intervingudes, per determinar si hi va haver alguna irregularitat en els processos d'adjudicació i de concessió.
D'entrada, segons les mateixes fonts consultades per Efe, els processos d'adjudicació i els concursos investigats tenen una aparença formal de legalitat, de manera que les escoltes resulten claus per dilucidar si hi va haver o no tràfic d'influències o suborn.
El jutge començarà a interrogar demà a Sabadell els dotze detinguts en l'operació policial, entre ells l'exregidor del PP Jordi Soriano –que va ser expulsat del partit fa mesos–, que pel que sembla jugava un paper clau en l'entramat corrupte.
Per dissabte està previst que s'iniciï la compareixença judicial dels imputats, començant per l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que avui, en un comunicat, ha insistit en la seva innocència i ha garantit que el consistori continua treballant amb normalitat i complint "amb els procediments legals establerts".
Entre els imputats hi figura també el regidor d'espai públic de Sabadell, Francisco Bustos –germà de l'alcalde–; Montserrat C. –assessora de l'alcaldia i dona de l'alcalde–; el regidor d'Urbanisme, Joan Manau; el responsable de Sostenibilitat, Ricard Estrada, així com empresaris del sector de la construcció, i l'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), Antonio Jiménez, que ja va estar imputat en el cas Pretòria. (EFE)