La policia no veu cap incidència en les aglomeracions de les Festes de Gràcia
Centenars de persones es van amuntegar sense mascarata durant la nit d'ahir en diferents punts sense que Mossos ni Urbana actuessin
BarcelonaNi la Guàrdia Urbana de Barcelona ni els Mossos d'Esquadra van veure ahir cap incidència en les aglomeracions que es van anar repetint durant la primera nit de les festes del barri de Gràcia de Barcelona. A les 22.30 h, per exemple, centenars de joves ballaven enganxats al so d'una banda de carrer, gairebé tots sense mascareta ni respectar cap mena de distància de seguretat, al carrer Ramon i Cajal de Barcelona. Concentracions com aquesta van esquitxar ací i allà la nit al barri, tot i que la més vistosa potser va ser l'última, que va arribar a aplegar prop de mig miler de persones a la plaça del Sol, fins que la Guàrdia Urbana va aparèixer a la 1.30 h, mitja hora després del toc de queda.
Quan els agents de la Guàrdia Urbana van irrompre a la plaça del Sol ja només hi quedaven uns 200 joves. "No ens consta cap incidència", afirma una portaveu de l'Ajuntament, respecte dels botellons i les aglomeracions que es van anar repetint durant la nit. "La Guàrdia Urbana actua quan es requereix i en aquest cas ha estat una actuació dins de la normalitat", afegeix sobre el desallotjament de la plaça, que va ser realment tranquil: els guàrdies no van fer servir la porra ni es van arribar a posar el casc en cap moment. Tampoc van identificar ningú dels que no duia la mascareta sense mantenir la distància. Fonts dels Mossos d'Esquadra també asseguren que no van veure cap motiu per fer cap intervenció abans del toc de queda.
La presència policial es va fer notar ahir al barri, sobretot en punts neuràlgics com el carrer Gran de Gràcia o la plaça de la Vila, però eren especialment controls estàtics o fins i tot dins dels vehicles policials que no interpel·laven els que no duien mascareta en unes places i carrers massa concorreguts perquè fos físicament possible mantenir la distància de seguretat d'un metre i mig que permet no haver-la de portar. Tampoc no faltaven grups de gent bevent i menjant al carrer en gairebé qualsevol racó, vulnerant una més de les restriccions per frenar el coronavirus.
"És el pa de cada dia", diuen fonts de la comissió organitzadora de les festes, que es desvinculen totalment d'aquests comportaments. "No tenen res a veure amb nosaltres", deixa clar Josep Maria Contel, portaveu i responsable de seguretat de l'entitat, que insisteix en posar en context les aglomeracions de la nit de diumenge amb les que cada cap de setmana hi ha a Gràcia. De fet, les concentracions de gent sense mascareta contrasten amb els actes oficials, concentrats en pocs espais, amb aforament limitat i on fins i tot cal reservar per accedir-hi.
Contel insisteix que els incompliments de la normativa per frenar la pandèmia no tenen cap relació amb els actes de festa major, que s'estan succeint amb les mesures de contenció i seguretat dictades per l'autoritat sanitària. "La plaça del Sol té una vida i una dinàmica pròpia", diu el responsable veïnal, i assegura que cada dia hi ha "espectacles" com els del final de la festa de diumenge. El cert, però, és que ja hi havia discrepàncies en el si de la festa abans que comencés. Tal com va explicar l'ARA, hi va haver discrepàncies entre alguns carrers per la conveniència o no de col·locar barres exteriors per vendre beguda. A la plaça Rovira i Trias, per exemple, no hi van posar cap barra, mentre que a altres carrers com el de Joan Blanques, sí.
Malgrat les aglomeracions que hi va haver, les Festes de Gràcia van reunir el primer dia molta menys gent del que havia sigut habitual en anys anteriors. Amb pocs carrers guarnits –i sempre amb ornaments que no treuen espai de pas als vianants–, ni concerts fora dels espais oficials, el barri va reunir molta menys gent del que és habitual durant la seva festa major. I per molt que alguns marxessin passat el toc de queda, va quedar buit a una hora inèdita en comparació amb un cap de setmana prepandèmic qualsevol.