Societat10/12/2015

El Poble-sec, un dels barris amb més història de Barcelona

És un barri bohemi, obrer i associatiu on el 35% de la població és nouvinguda

Ara
i Ara

BarcelonaEntre el port i la plaça d’Espanya, amb l’avinguda del Paral·lel com a frontera amb el Raval i Sant Antoni, hi ha un dels barris amb més història de la ciutat, el Poble-sec. Una passejada organitzada pel programa intercultural de Barcelona mostra l’evolució i els trets més característics d’aquest barri.

“Es tracta d’una ruta que no és ni per a visitants ni per a turistes, sinó orientada a la gent que viu a Barcelona. És per conèixer més el Poble-sec com a barri tradicional, com s’hi viu, per què és com és i d’on ve la varietat cultural que hi ha”, explica Cinta Cardona, la guia de la Generalitat de Catalunya que dirigeix la ruta.

Cargando
No hay anuncios

El Poble-sec ha estat, des de sempre, un barri bohemi amb personatges estrafolaris a causa de la quantitat de teatres i cabarets que hi ha a la zona. El punt de partida de la passejada és El Molino, un teatre amb molta història batejat amb aquest nom durant el franquisme, tot i que durant el segle XIX ja funcionava. Aleshores es deia La Pajarera Catalana, i a començaments del segle XX es va dir Petit Moulin Rouge.

Fa 150 anys la banda sud del Poble-sec era una zona d’hortes, anomenada les Hortes de Sant Bertran, que a poc a poc es va anar urbanitzant. El passeig de Montjuïc, que recorre bona part del barri, formava part d’un circuit de carreres de cotxes i motos que durant molts anys va ser dels més importants del món. I al final d’aquesta via encara es conserva un refugi antiaeri de la Guerra Civil, el 307. “És un refugi molt especial, dels més grans que hi havia. Està pràcticament intacte”, destaca Cardona.

Cargando
No hay anuncios

Un cop finalitzada la guerra va sorgir el moviment associacionista, amb personatges del barri molt reivindicatius, com el cantautor Joan Manuel Serrat. S’hi van crear associacions de veïns i tot tipus d’entitats que avui dia encara funcionen i que busquen integrar, sobretot, la població nouvinguda. Com explica la tècnica del pla d’acollida 'Poble-sec per a tothom', Teia Goñi: “Ara és un barri d’acollida de població del Pakistan, de Bangla Desh, de la República Dominicana i de l’Equador, i des de l’àrea social el que fem és oferir un espai que sigui per a ells i que se’l facin seu”.

Per això els ofereixen cursos de català, de castellà, d’informàtica o assessoria jurídica. Tot plegat, per fer del Poble-sec un barri a l’abast dels seus veïns.