Un 30% de la població dels territoris de llengua catalana no sap parlar català i el 50% no el sap escriure
Tot i la consolidació com a llengua mitjana, amb deu milions de parlants, l'informe del 2011 de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) alerta dels riscos per al català a causa de l'entorn sociopolític
BarcelonaUn 70% de la població dels territoris de llengua catalana sap parlar català i només un 50% el sap escriure, tot i que el 91,3% diu que l'entén. Són les dades de l''Informe sobre la situació de la llengua catalana 2011' de la xarxa CRUSCAT de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que alerta que encara hi ha un 30% d'incompetència en llengua catalana, segons apunta el director de CRUSCAT, Miquel Àngel Pradilla.
Pradilla també avisa dels riscos per al procés de normalització lingüística que suposen els canvis "sociopolítics i jurídics" sorgits l'any 2011, amb la victòria del PP a les eleccions autonòmiques del País Valencià, l'Aragó i les Illes Balears, i també amb les sentències del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística. Unes circumstàncies que, unides a l'estroncament de l'experiència d'escola en català a la Catalunya Nord i l'Alguer per la crisi, fa que "la presència del català en els sistemes educatius s'estanqui", diu Pradilla.
Les dades de competències en llengua catalana –que són superiors a les d'usos lingüístics, que no s'analitzen en aquest informe– són també molt dispars al llarg del territori. Mentre que a Catalunya, el 80% de la població sap català, a les Illes Balears el perecentatge baixa al 71,5%, i al País Valencià només el 58,3% sap parlar valencià. A la Catalunya Nord, només el 34% sap català, mentre que a l'Alguer el percentatge és del 60%, a Andorra del 79% i a la Franja del 89%.