Temporal
Societat Act. fa 10 min

Pedres de quatre centímetres: el temporal provoca destrosses a Osona i obliga a tallar l'R3

Un vagó de Rodalies s'ha incendiat a Torelló i 120 passatgers han hagut de ser evacuats

ARA
3 min
Imatges de la pedregada a Sant Pere de Torelló

BarcelonaDe la calor extrema a les pluges violentes, aquest és el canvi de temps radical que ha viscut Catalunya en les darreres hores. El sol radiant i la xafogor intensa han sigut superats per un front de núvols grisos que aquest divendres a la tarda ha començat a cobrir el cel del Ripollès, la Garrotxa i el nord d'Osona i s'ha escampat per bona part de Catalunya, deixant anar aiguats i també pedres de grans dimensions. Pedres de més de quatre centímetres que ja han deixat diverses conseqüències: des de diversos cotxes amb els vidres trencats fins a afectacions en les línies de Rodalies i en l'aeroport del Prat.

L'epicentre de la pedregada ha sigut Sant Pere de Torelló, a Osona. Segons diversos usuaris de les xarxes socials, les pedres han superat els quatre centímetres de diàmetre i han colpejat amb violència la població, fins al punt que diversos vehicles estacionats al carrer han resultat afectats. "No havíem vist mai unes pedres d’aquesta dimensió”, ha reconegut l’alcalde, Jordi Fàbrega, en declaracions a RAC1. El batlle ha fet una crida perquè la gent no surti de les cases, ja que hi ha teules a punt de caure. “Estem en una situació d’emergència”, ha avisat. Els Bombers han fet des de les 17:30 h fins a 40 serveis per aquest temporal, la meitat dels quals han sigut a Sant Pere de Torelló. Fonts dels Bombers apunten que hi ha hagut afectació en el mobiliari urbà, s'han trencat vidres de vehicles i claraboies d'algunes cases. Les pedres també han caigut en diversos punts del territori, des del Pallars Sobirà fins al Gironès, passant pel Berguedà i la Garrotxa.

També aquesta tarda a tocar de Torelló, una catenària de l'R3 de Rodalies ha patit un incendi, que ha afectat el sostre del segon vagó d'un tren que hi passava. Renfe està investigant si aquesta incidència, que és un problema al sistema d'electrificació, ha estat causada per les condicions meteorològiques adverses, una hipòtesi que els Bombers veuen plausible. Del cos d'extinció català s'han activat quatre dotacions i l'incendi ja ha estat extingit, si bé la línia es manté tallada. Abans han hagut d'evacuar els 120 passatgers del tren, que cap d'ells ha resultat ferit, ja que el foc no ha arribat a entrar als vagons, segons fonts dels Bombers. En paral·lel, les afectacions pel temporal han arribat a l'aeroport del Prat, on s'han cancel·lat diversos vols, tal com confirmen fonts de Vueling, que estan intentant reubicar els passatgers.

Protecció Civil ha avisat que la pedregada està sent forta en molts punts d'Osona i ha demanat als veïns que revisin els vidres i les teulades per si han patit danys. De moment, la població de Quar, al Berguedà, és on ha caigut més aigua en menys temps: 93 l/m² al Pantà de Sau (Osona). Aquest risc de ruixats i tronades ha motivat l'activació, per part del Servei Meteorològic de Catalunya, d'un avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja durant la tarda i la nit de divendres. L'avís afecta pràcticament tot el país, amb l'excepció de les comarques de l'Empordà.

Durant la tarda els xàfecs afectaran de manera extensa la zona pirinenca i amb el pas de les hores s'estendran també al Prepirineu, el nord-est i la Catalunya Central, sense descartar que puguin arribar a alguns trams de la costa i de l'interior de les comarques de Tarragona.

Aiguats a Madrid

La situació meteorològica a Madrid també és aquest divendres a la tarda especialment complicada. Un temporal d'aiguats ha provocat diverses riuades pels carrers de la capital espanyola, que ara mateix és un caos en termes de mobilitat. Diverses línies, tant de tren com de metro, han resultat afectades per les inundacions.

stats