Plega un comissari històric dels Mossos d'Esquadra
Joan Miquel Capell, que és al cos des de fa gairebé 32 anys, marxa per ser cap de les polítiques de seguretat de la Diputació de Barcelona
BarcelonaEl comissari Joan Miquel Capell, actualment cap de la comissaria general de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, deixa els Mossos d'Esquadra després de 32 anys de treballar-hi.
Segons ha sabut l'ARA, ja ha comunicat que marxa. A partir de l'1 de maig, passarà a ser cap de les polítiques de seguretat de la Diputació de Barcelona. Formalment serà una comissió de serveis, però no es planteja com a temporal, sinó que serà indefinida i, si no hi ha cap gir en el futur, la sortida del cos serà definitiva.
L'encàrrec que ha rebut Capell de la Diputació és coordinar la seguretat de tot el patrimoni de l'organisme, elaborar plans de seguretat i assessorar en la matèria els municipis que ho necessitin, especialment els que no tenen policia local i que no tenen recursos per planificar les mesures de seguretat dels esdeveniments que organitzen. Pel comissari, "és un projecte molt interessant" i suposa "un nou repte després de tota una vida dedicada a un altre projecte també apassionant". "Em reinvento, i em sento afortunat de tenir aquesta oportunitat", ha explicat a l'ARA.
Molts anys d'història compartida amb el cos
La notícia que marxa un dels comissaris històrics –pertany a la promoció del 1983, la primera dels Mossos com a policia de la Generalitat, considerara mítica dins del cos– es produeix poc abans del Dia de les Esquadres, que se celebra el 22 d'abril: és l'aniversari del traspàs de la Diputació a la Generalitat del cos i dels agents que hi havia. "L'any 1982 la Diputació va traspassar 99 mossos a la Generalitat i ara la Generalitat traspassa un comissari a la Diputació", bromeja el protagonista.
Capell, que fins l'any passat era considerat un dels candidats a ser cap del cos, pren aquesta decisió un any després que el comissari Josep Lluís Trapero fos nomenat per sorpresa per al càrrec.
Nascut a Barcelona el 1960, doctor en Dret per la Universitat de Barcelona i màster en Polítiques Públiques de Seguretat, Capell feia de taxista l'any 1982, quan tenia 22 anys, i va decidir presentar una instància per entrar als Mossos. El cos en aquell moment era una incògnita. I no va ser fins al 1994 –aprofitant que el PSOE havia perdut la majoria absoluta i que necessitava pactar amb CiU— que es va poder tirar endavant la llei de policia de Catalunya, que convertia oficialment l'antiga guàrdia de la Diputació en un cos integral de la Generalitat que podria substituir els cossos estatals i que començaria immediatament el desplegament, a Osona. "No m'imaginava que arribéssim tan lluny", deia Capell en una entrevista a l'ARA de publicada fa dos anys i mig, amb motiu de la publicació del seu llibre 'Ser policia'.
Durant els 32 anys que ha estat als Mossos, Capell ha passat per tots els graons i, ja com a comandament, ha estat cap de l'àrea central de salut pública, de la divisió central d'investigació, de la regió policial de Girona, de la comissaria general tècnica, de la regió metropolitana de Barcelona i de la comissaria general territorial.