Barcelona
Societat29/01/2021

Ple de 25 minuts a Barcelona: "Aquí no estem fent campanya"

Sessió de tràmit per aprovar el nou planejament de les Glòries i bonificacions als cementiris

L'Ajuntament de Barcelona s'ha ventilat el seu ple del mes de gener en menys de 25 minuts. Temps just per donar llum verda a la nova ordenació del sector dos de la plaça de les Glòries, la que preveu aixecar 562 habitatges i fixa les ubicacions de les escoles a la plaça, a les bonificacions previstes als cementiris i a la incorporació de la ciutat a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública. I poca cosa més. El ple s'ha volgut blindar, com es fa sempre que coincideix amb la campanya electoral, de les promeses i enganxades de l'exterior i ha eliminat tota la part amb contingut polític. O gairebé tota, perquè en política qualsevol punta és aprofitable. Fins i tot l'aprovació de l'acta de la sessió anterior, que avui ha sigut el punt més calent del debat.

Ciutadans ha volgut denunciar, com fa cada plenari, que les seves intervencions es tradueixin al català a les actes i que, per tant, ha dit, no es respecten els seus drets lingüístics. I aquest cop han anunciat que portaran una mesura per acabar amb aquesta situació. Però l'alcaldessa Ada Colau, que ha negat cap vulneració de drets, ha tallat la intervenció de la líder taronja, Luz Guilarte, en sec: "No fem mítings. Aquí no estem fent campanya".

Cargando
No hay anuncios

Per a la resta, la sala de plens s'ha convertit avui en una mena de búnquer, aliena a les picabaralles partidistes. Sense referències, tampoc, a la conferència anual que dimecres va pronunciar l'alcaldessa –sense cap gran titular, però sí amb vocació d'entrar en campanya apostant per un tripartit després del 14-F– i que sí que ha generat aquesta setmana les acusacions d'autocomplaença dels grups de l'oposició.

L'ordenació de la plaça de les Glòries s'ha aprovat, sense cap vot en contra, amb les abstencions de JxCat, Cs i PP i el vot favorable del govern, ERC i Barcelona pel Canvi. Però els de Colau sí que s'han endut algun retret per les crítiques de les associacions de veïns de la zona que han denunciat que el planejament s'ha presentat sense comptar amb la seva opinió. Per això, el republicà Jordi Coronas ha urgit el govern municipal a convocar la taula de treball on hi ha els representants veïnals.

Cargando
No hay anuncios

L'aprovació de serveis als cementiris ha tingut una mica més de polèmica, perquè grups com JxCat i Cs han considerat "incongruent" que ara s'aprovin rebaixes per atendre al context de crisi quan l'any passat es va incrementar la taxa en fins a un 100%. I, per un moment, ha tornat al plenari el debat sobre la política de fiscalitat de comuns i socialistes. L'expedient aprovat avui preveu bonificacions i rebaixes per a determinades sepultures.

El Zoo de Barcelona ja té Comitè Científic i d'Ètica

Un punt clau en l'anunciada reorientació del Zoo de Barcelona per passar a centrar-se en espècies autòctones o en perill d'extinció, com es va aprovar el 2019, era la creació d'un comitè científic i d'ètica, que serà l'encarregat de validar els diferents plans per decidir quines espècies es poden seguir reproduint en captivitat i quines, per tant, deixaran de formar part del Zoo un cop morin els exemplars actuals. La crisi del covid ha alentit aquest procés, però l'Ajuntament ha anunciat ara que el comitè es va reunir ahir dijous per primera vegada i es dona ja per constituït.

Està format per nou homes i sis dones independents, amb experiència en diferents àmbits del coneixement científic. El nou òrgan tindrà tres funcions: emetre dictàmens sobre la situació dels animals del Zoo per a la seva derivació, vetllar per la correcta aplicació dels criteris en què es pugui produir la cria i fer dictàmens per a l’aprovació de projectes d’hàbitat i d’espècie, que són els que determinaran quines espècies continuen al Zoo.