Els plats forts de la Mercè
Castells, música o correfocs són algunes de les activitats
BarcelonaProjeccions a la façana de l’ajuntament, un avió comercial que convida a viatjar sense sortir del Parc de la Ciutadella, espectacles de circ, dansa, teatre al carrer i instal·lacions tecnològiques que recreen, per exemple, grans tempestes. I també molta cultura popular: castells, gegants, diables... I foc. La Mercè és molt més que els grans concerts. I aquest any ofereix set dies de programació amb Buenos Aires com a ciutat convidada. Aquests són alguns dels plats forts de la Mercè 2015, que convida a passar hores fent el curiós entre els diferents espectacles que es programen a la Ciutadella i el castell de Montjuïc i a viure la tradició a peu de carrer. Entre cavalcades i diades castelleres.
Un avió comercial que convida a un viatge festiu
Un avió comercial. En concret, un DC9 que l’escultor Eduardo Cajal ha transformat en una obra d’art. Aquest és el peculiar escenari que s’instal·larà a la zona de la cascada del Parc de la Ciutadella i que acollirà espectacle tant a l’interior com a l’exterior. Dins, Santi Vilanova i Àlex Posada, de PlayMID, han preparat un espectacle de llums, una invitació a viatjar. Amb l’ajuda d’un programari aconsegueixen crear seqüències audiovisuals que produeixen la sensació de perspectiva i de moviment. Els viatgers seran rebuts per la tripulació de la companyia Ponte Pie. I a fora se succeiran espectacles. De nit, el protagonisme serà per al mapping de Jordi Teixidó. Llum i tones d’imaginació.
Espai cascada. Parc de la Ciutadella.
L’addicció a les ‘selfies’ des d’un bust de set metres
També al Parc de la Ciutadella, en el marc del Mercè Arts Escèniques i amb les noves tecnologies com a protagonistes, Franc Aleu i Joan Bofill presenten l’espectacle Narcissus, una crítica al món de les selfies de la qual és millor revelar pocs detalls per no acabar amb l’efecte sorpresa. El xou el protagonitza un bust de set metres d’alçada a la cara del qual es projectarà la imatge d’aquell qui ho desitgi. Narcissus parla de l’obsessió per un mateix i de l’egocentrisme i ofereix una reflexió gratuïta sobre què fem amb la nostra pròpia imatge. L’espectacle es repeteix cada dia de les festes en horari nocturn. Una altra proposta destacada del MAC és la cúpula de vuit metres de diàmetre que convida a endinsar-se en una gran tempesta de confeti de colors. També serà cada dia de les festes en diferents horaris.
Espai Museus. Parc de la Ciutadella.
Cavalcada internacional i gran milonga
Una de les novetats d’aquesta edició de la festa és que l’Adifolk, l’associació per a la difusió del folklore, omplirà la Mercè de mostres de folklore internacional. Aquest diumenge es podrà fer un viatge per mig planeta sense sortir del Moll de la Fusta, amb espectacles vinguts de l’Índia, Romania i Itàlia. La barreja cultural viurà el seu punt fort a la cavalcada de la Mercè, la que se celebra el dia 24 a la tarda i surt del carrer Pelai. Aquest any els gegants avançaran barrejats entre danses estonianes, croates, índies... El toc internacional de les festes no acabarà aquí. Aquesta vegada la ciutat convidada de la Mercè és Buenos Aires i la cultura argentina serà ben present en diferents escenaris. Un dels plats forts argentí serà la gran milonga que es farà el dia 24, just abans del piromusical, al Mercat de les Flors. Les parelles de campions de tango que aquests dies fan exhibicions a la Ciutadella oferiran una masterclass. I després, tothom qui ho vulgui, podrà atrevir-se a ballar a la plaça Margarida Xirgu.
Doble diada castellera
Els castells ja s’han consolidat com un dels plats forts de les Festes de la Mercè. Una cita obligada. Tant en la diada de les colles locals, que viuen un gran moment, com en la de les colles convidades. Diumenge, a les dotze del migdia la plaça de Sant Jaume viurà una diada d’alta volada amb els castells dels Minyons de Terrassa, que ja són uns habituals de les Festes de la Mercè i que estan firmant una temporada espectacular. També hi haurà com a novetat la Jove dels Xiquets de Valls. Les dues colles actuaran al costat dels Castellers de Barcelona. I dijous, després del ball de l’Àliga i dels gegants de la ciutat, tindrà lloc la diada de colles locals amb els castellers de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família i la Colla Jove de Barcelona.
Plaça de Sant Jaume.
Blaumut, Pepet i Marieta, Sabor de Gràcia...
Aquest any la plaça Catalunya es vesteix de gala per celebrar el 20è aniversari de la Mostra d’Associacions. I la programació musical d’aquest escenari estarà a l’altura de l’efemèride. Blaumut i Coriolà, per exemple, hi actuaran demà a la nit gràcies a l’emissora RAC 105 per omplir de bon rotllo el centre de la ciutat. Diumenge serà el torn d’Obeses, del ritme festiu de Pepet i Marieta i del rock de Buhos. I dimecres serà la rumba catalana de Sabor de Gràcia la que farà seva la Mostra d’Associacions. El grup gracienc també està d’aniversari, 20 anys de trajectòria, i porten sota el braç el seu cinquè disc, Gitanos catalans. Festa garantida, doncs, al centre de la ciutat.
Plaça de Catalunya.
Correfoc, festival pirotècnic i piromusical
Cita obligada de la Mercè: el correfoc. Està programat per a aquest diumenge a dos quarts de nou de la nit sortint de la plaça Antoni Maura. Sens dubte és un dels moments més intensos de la festa. I també un dels més esperats. El correfoc de la Mercè va néixer el 1979 i és un dels elements identitaris de la festa major de Barcelona. Per anar-hi, això sí, cal fer-ho preparat -amb barret, màniga llarga de cotó, calçat adequat, etc.-. El cercavila de foc dels diables petits també serà diumenge, però una mica abans, a dos quarts de set de la tarda. D’altra banda, demà a la nit es viurà un moment espectacular, en el marc del XVIII Festival Pirotècnic Internacional, a la platja de la Barceloneta, amb un espectacle que combinarà música i tecnologia. I com a fi de festa, una altra de les cites ineludibles de la Mercè: el piromusical, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, amb Pirotècnia Igual i amb una banda sonora que combinarà temes de pop català amb jazz, rumba i fins i tot simfonies clàssiques.