El cas Hasél

La setena manifestació per Hasél es dissol amb menys aldarulls

Els Mossos detenen dues persones per requeriments pendents i una tercera per desordres públics

BarcelonaLa pluja o el fet que ja fos la setena convocatòria consecutiva ha sumat, segons la Guàrdia Urbana, tan sols uns set-cents manifestants a Barcelona en solidaritat amb el raper Pablo Hasél. La nit amb menys manifestants als carrers i amb menys aldarulls -deu contenidors cremats-, després d’una setmana en què grups aïllats van fer alguns atacs contra el mobiliari urbà o pillatge a botigues del centre de la capital catalana. Els Mossos només han detingut dues persones per requeriments pendents i una tercera per desordres públics, i el Sistema d’Emergències Mèdiques no ha hagut de fer cap assistència. De fet, en cap moment la tensió va pujar gaire d’intensitat ni es van produir les corredisses ni els aldarulls de nits anteriors. 

A més, abans de començar la protesta, el canal de Telegram La partida final, que ha cridat a manifestar-se i ha organitzat -juntament amb diferents CDR- la majoria de concentracions d’aquesta última setmana i, es desmarcava clarament dels saquejos a “petits comerços d’autònoms” i dels que s’apunten a la manifestació per només “liarla” sense cap mena d’objectiu polític. També han demanat, quan els manifestants passaven per davant del Parc de la Ciutadella, que en cap cas s’entrés al recinte on hi ha el Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Arrencada amb rap

De fet, la marxa va arrencar a prop del parc, sota l’Arc de Triomf, on durant gairebé una hora els més puntuals van estar ballant i escoltant raps improvisats. En aquesta roda de cançons hi va participar el raper de Granada Ayax, que es va voler solidaritzar amb el de Lleida. La pluja va deslluir una mica la concentració i els assistents, majoritàriament joves, es van aixoplugar sota del monument com van poder. Després, la protesta va dirigir-se cap al carrer Marquès de l’Argentera, al Born, enmig d’un ambient encara festiu en què se sentien càntics a favor de la república i en contra de la monarquia.

Cargando
No hay anuncios

Només davant de la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana, que estava envoltada de tanques però on hi havia menys presència policial que en anteriors ocasions, alguns dels manifestants han llançat ampolles contra els Mossos però sense la intensitat de dies anteriors. Els efectius policials no han fet cap càrrega tot i que sí que han advertit que intervindrien si no es deixaven de llançar objectes, però els manifestants han girat cap al Palau de Música i han evitat els enfrontaments. Han pujat per l’Eixample Dreta pel carrer Girona entre els crits d’alguns veïns, que els recriminaven que amunteguessin contenidors i, en alguns casos, com a l’alçada del carrer Casp, els encenguessin.

No ha sigut fins a la cruïlla del carrer de Girona amb la Gran Via de les Corts Catalanes que els manifestants han tornat a topar amb les furgonetes antidisturbis dels Mossos, que quan ja s’acostava l’hora del toc de queda i quedaven menys concentrats han posat en marxa l’estratègia del carrussel, que consisteix en fer circular les furgonetes a gran velocitat per impedir la congregació de manifestants. Això ha causat algun llançament d’objectes a les furgonetes i alguna corredissa, i finalment la lenta dissolució i la fi de la marxa. També durant aquest moment de dispersió ha sigut quan els Mossos han aprofitat per fer algunes de les detencions. Abans del toc de queda el canal de Telegram de La partida final ha donat per dissolta la protesta i ha fet una nova convocatòria per dimars al vespre a les 19 h a la plaça del Doctor Letamendi de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de Barcelona, un centenar de persones també s'han concentrat a Tarragona per cremar fotos dels Borbons i per reclamar la llibertat de Pablo Hasél. A l’acabar han celebrat una assemblea per decidir futures protestes. I a Girona també han tornat a sortir al carrer. Uns 200 persones s'han manifestat per er demanar l’amnistia i la dissolució de la Brigada Mòbil dels Mossos.

Cargando
No hay anuncios

"No treballarà gratis a la presó"

D'altra banda, en una roda de premsa al davant del Centre Penitenciari Ponent, on està pres Hasél, la seva advocada ha explicat que el raper lleidatà es nega a participar de les tasques de neteja a la presó com a gest de protesta en favor dels drets dels reclusos a viure amb bones condicions. "Viure dues persones sense intimitat en cel·les minúscules no és digne i, si l'obliguen, es podria negar a entrar-hi", ha afirmat Alejandra Matamoros.

Cargando
No hay anuncios

El reglament penitenciari deixa aquestes tasques de neteja de dutxes, servei de menjador o repartiment de mantes, a voluntat dels reclusos per aconseguir algun benefici, com la concessió del tercer grau. Segons la defensa, Hasél, que encara no té assignat un mòdul definitiu, no hi vol col·laborar gratis. "si la presó no té funcionaris suficients, que contractin més gent, però ells no ho faran gratis ni de cap manera, perquè la presó no és un lloc perquè l'Estat et segueixi explotant", ha subratllat la lletrada, que ha integrat el raper en un suposat grup" de presos polítics, antifeixistes i comunistes"

Cargando
No hay anuncios

Matamoros ha lamentat també la campanya de desprestigi contra el raper després de la seva detenció de fa una setmana . Ha recordat que la condemna per agredir un policia local de Lleida no és ferma i ha assegurat que la seva entrada a presó sí que es deu als delictes d'opinió per les lletres de les seves cançons i no per altres penes que, ha dit, encara no són fermes. Per a Matamoros, aquesta campanya es deu al fet que l'Estat vol desviar el focus mediàtic de la llibertat d'expressió, per la qual s'estan manifestant "milers de persones cada dia".

Segons la plataforma de suport a Pablo Hasél, les manifestacions dels últims dies per demanar la llibertat del raper han obligat l'Estat a mostrar la seva "autèntica cara", la més "terrorista i violenta", a través dels aparells policials i mediàtics. Asseguren que estan disposats a mostrar al món sencer que són capaços "d'ofegar qualsevol convocatòria democràtica i crítica".

Cargando
No hay anuncios