Societat06/07/2015

El pla de salut 2016-2020 integrarà l'atenció sociosanitària i apostarà per la recerca genètica i epigenètica

Boi Ruiz explica que no hi haurà un augment pressupostari però si una reordenació dels recursos

Acn
i Acn

Sant Cugat del VallèsEl nou pla de salut 2016-2020 potenciarà l'atenció sociosanitària acostant aquesta pota a l'àmbit sanitari i incorporarà amb més força el paper de la recerca genètica i epigenètica, segons ha explicat aquest dilluns el conseller de Salut, Boi Ruiz. Ha afegit que altres objectius són incloure innovacions farmacèutiques, arribar al 2020 amb els primers impactes de casos d'hepatitis C curada, tenir una alerta encara més acurada als malalts crònics, així com també als diabètics, entre d'altres. El Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha acollit aquest dilluns una jornada on s'han començat a tractar les línies bàsiques del futur pla, que s'hauria d'aprovar a finals d'any.

Ruiz ha explicat que el nou pla de salut segueix els mateixos objectius generals que l'anterior que són donar protecció per evitar que la gent es posi malalta, curar-la en cas que això passi, si no es pot curar millorar la malaltia i si no és possible que el sistema cuidi al malalt. A més, ha afegit que això s'ha de fer ràpid i el més a prop de casa possible però garantint l'excel·lència.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'això, Ruiz ha situat alguns objectius com a bàsics i novedosos que s'haurien d'haver assolit el 2020. Entre aquests ha situat la integració de l'atenció que presten els serveis socials a l'atenció sanitària. Ha assegurat que cal donar aquesta atenció més integral de tal manera que les persones rebin una ajuda quan han perdut la seva autonomia com a conseqüència d'una malaltia. Ha posat com exemples el fet d'introduir les escoles als hospitals per als nens que han d'estar ingressats o que les persones grans tinguin recursos perquè pugin viure a casa seva tot i ser dependents.

Ha explicat que sovint hi ha malalties que tenen "conseqüències socials" i que aquestes també han d'obtenir una resposta. Per això, ha afirmat que la pota social "ha d'anar al costat" de la sanitària per tal que s'atengui la malaltia "però també les seves conseqüències".

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels objectius és aprofundir en la recerca genètica i epigenètica no només per evitar malalties sinó per prevenir-les i ser més eficaços en el tractament, com per exemple en el cas del càncer. Ruiz ha assegurat que el pla de salut no pot ser aliè a aquests avenços i que per això ha d'incloure també un pla de recerca amb aquestes línies.

Ha reconegut que no es disposaran de més recursos per potenciar línies com aquesta de recerca en genètica però ha assegurat que el propi pla, com ja està fent l'anterior, incorpora mesures que permeten "alliberar recursos" per destinar als nous objectius.

Cargando
No hay anuncios

El nou pla es va començar a elaborar el passat 27 de novembre del 2014 durant la jornada de treball a Sitges (Garraf), on 400 persones repartides en diferents grups van treballar per fer propostes sobre com hauria de ser el proper pla. A partir d'aquest treball, Salut ha definit 11 línies d'actuació i 43 projectes que s'han presentant aquest dilluns.

La primera línia situa quins són els objectius i les prioritats del sistema sanitari i estableix diverses mesures per tractar malalties com el càncer, les vasculars, les mentals, les respiratòries, les neurodegeneratives, les del sistema locomotor, les infeccions, els infants i els adolescents i les minoritàries. Per exemple, estableix que el 2020 s'haurà implantat en el 100% del territori el cribatge en càncer colorectal entre la població diana (homes i dones d'entre 50 i 69 anys), la implementació del Codi Risc de Suïcidi a tot Catalunya, l'establiment d'un model de medicina personalitzada per a malaltia pulmonar crònica obstructiva, asma, síndrome d'apnea hipopnea del son diagnòstic del càncer; s'implantarà la vigilància epidemiològica de les malalties de declaració obligatòria mitjançant la generalització de la notificació telemàtica per part dels centres sanitaris i es continuarà amb les reordenacions iniciades el 2011 i s'avançarà cap a la implementació de canvis organitzatius en les àrees prioritzades, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'últim punt, les reordenacions es plantegen en àrees com la cirurgia oncològica complexa d'ovari, la cardiologia intervencionista, la cirurgia de raquis, els trasplantaments, les malalties minoritàries i l'actualització de tractament endovascular de l'ictus isquèmic.